Resim: Diyet (Sıfır Yağ) Karalahana+Şalgam Çorbası (Karadeniz Usulü)

 

Diyet (Sıfır Yağ) Karalahana+Şalgam Çorbası (Karadeniz Usulü)

(10 Kişilik Tarif)
MALZEMELER:
3 bağ karalahana, 2 bağ şalgam, 3 büyük diş sarımsak, Bir Su Bardağı kepir, Bir Buçuk su bardağı barbunya, Bir Su Bardağı mısır unu, İki çorba kaşığı, domates biber salçası, Bir buçuk çorba kaşığı ince tuz. (Kepir bulamazsanız, kepir yerine bulgur kullanabilirsiniz.)
HAZIRLIKLAR:
Önce bir buçuk su bardağı barbunyayı yarım gün suda bekletiyoruz. Aynı şekilde, 1 veya 1.5 su bardağı mısır yarmasını (kendileri Karadeniz tabiriyle kepir oluyor) yumuşasın diye sıcak suya koyuyoruz. Suda 2 saat bekliyor.
iki bağ yeşil (yaprak) şalgamı doğrayıp 15 dakika normal ateşte haşlıyoruz. Sonra suyunu süzüp sıkarak acısını alıyoruz. Ardından üç bağ karalahana doğrayıp, 15 dakika haşlayıp suyunu süzüyoruz. Karalahanayı sıkmıyoruz. Gerek yok.
 
YAPILIŞI:
İki orta büyüklükte soğanı doğruyor, üç büyük diş sarımsağı dövüp iki veya tercihe göre üç çorba kaşığı salça ile karıştırıp salça, soğan, sarımsağı kavuruyoruz. Soğanlar ölme aşamasına gelirken, yanmaması için, birbuçuk su bardağı su ilave ediyoruz. Bu suyu yağ yerine kullanıyorum. Hibrit yöntem. Sulu salça sosu kavrulurken, içine ıslanmış olan kepir süzülüp sosa ilave ediyoruz. Ardından, sıkmış olduğumuz şalgamı içine koyup, yarı koyu kıvamda kısık ateşte 15 dakika pişiriyoruz. Bir yandan da diğer 2. tencerede barbunyayı pişiriyoruz. Barbunya suda 1 gün kaldıysa yarım saat, 2 saat suda kaldıysa 45 dakika orta ateşte haşlıyoruz. İlk onbeş dakikada haşlanma suyunu döküyoruz, yeniden kaynar su döküp 15 dakika daha haşlıyoruz. (Eğer barbunya bir veya yarım gün suda kalmışsa, tek aşamalı haşlama işlemi yapabiliriz, bu durumda barbunyanın renkli suyu arınmış olacağından, haşlama suyunu dökmeye de gerek kalmayacaktır. Toplamda barbunya 1 gün suda beklemişse 30 dakika, suda beklememişse, en 45 dakika az ateşte pişiriliyor. Barbunyanın ikinci etap pişirilmesindeki suyunu dökmüyoruz. Pişen barbunyayı lahana yemeği tenceresine koyuyoruz. Bir dolu çaydanlık suyu tencereye ilave edip kısık ateşte 30 dakika hepsini kaynamaya bırakıyoruz.
 
Yemek pişerken, 1.5 çay bardağı mısır ununu küçük tavada kavuruyoruz. Turuncu renk veya açık kahve olana kadar. Kavurduğumuz mısır ununu pişmekte olan tencerenin içine ilave ediyoruz. Tuzunu da istediğimiz ölçüde ekledikten sonra yarım saat kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz. Bu kadar.
 
Tercihe göre yemeğe, kinzi, reyhan vb. ilave baharat koyabilirsiniz. Ben bu sefer bunları kullanmadım. Yalnız siz diyet yöntem kullanmayacaksanız, sıfır yağ yerine salçayı kavururken, bir kibrit kutusu tereyağ ile bir çorba kaşığı sıvı yağ ilave edebilirsiniz. Ben kullanmadım. Gönül isterdi ki, bu yemeğimi tadabilmiş olsaydınız. Herkese iyi akşamlar.
Paylaş

Etiketler: