Daha düne kadar ve önemli ölçüde hala çok büyük önem taşıyan arşivler, kripto merkezleri bu günlerde revaçtan düşmeye başladı. Söz konusu arşivlerdeki yazı, belge ve dokümanlar yaklaşık on onbeş yıl sonra müze donanımı haline gelecektir. Bu gün önemli belge, bilgi ve dokümanlar, üst üste katlamalı matruşka modelli şifreleme sistemiyle destekli olarak database’lere  (veri tabanlarına) kaydedilmekte ve bu şekilde data center lere depolanmaktadır.

Artık bu alan da çok yakında gelişmiş ve büyümüş sektör olarak karşımıza çıkacak ve aşağıdaki uzmanlık alanları revaçta meslekler olacaktır.

– Veri Tabanı Yönetmeni,

– Veri Güvenlik Operatörü

– Manyetik Yalıtım Uzmanı

– Dijital Ağ Yöneticiliği

– Algoritma Tasarımcılığı

– İntranet Analizistleri

– Extranet Analizistleri

– Data Optimizatörleri

On onbeş yıl sonra yaygınlaşacak bu tür meslekler şu an için Yazılım ve Bilişim Mühendisliği altında durmakta. Bu alandaki bilgi yoğun şişme on yıl sonra alt meslekler olarak parçalanıp ayrı disiplinler haline gelecektir.

Şimdiye kadar kağıt bası olarak arşivlerde saklanan dokümanların hemen hemen tamamı taranarak dijital veri tabanlarına malzeme olcaklardır. Geçmişten günümüze kadar gelen klasik belge, doküman ve anıt eserlerin her birinin gerek iki gerek üç boyutlu görüntüleri şimdiden hassas çekimlerle kaydedilmeye başlanmalıdır.

Bu kayıtların yapılmasından sonra arşivlerin ve tarihi eserlerin çok özel şartlarla girilebilen müzelere dönüştürülmesi kaçınılmazdır. Türkiye gibi binlerce yıllık derinliği olan ülkede yaşayan insanların bu konuya hassasiyetle yaklaşmamaları (yaklaşamamaları) ise ayrı bir talihsizliktir.

Yakın gelecekte, Tarihi Eserlerin Korunmasına İlişkin Alternatif Yaklaşımları ele almayı düşünüyorum.

Esenlik Dileklerimle.

Paylaş

Etiketler: , , , ,