Bir çok yazımda vatandaşlık numarasını “merinos/koyun” numarası olarak yaftalayarak irdelemişimdir. Bu yazılarımı okuyanlar ilk etapta sisteme karşı olduğumu filan zannedebilirler. Baştan belirtelim ki, sisteme karşı olmadığımız gibi 2009 yılında hala (büyükşehirler için) 5 adet tahta sandığa zarf sokuşturma ilkelliğini yaşamakta olduğumuz için fazlaca öfkeliyim.
Bir zamanlar halihazırdaki T. C. Başbakanının ait olduğu siyasal partinin grup başkan vekili olan Eyüp Fatsa’ya bir öneri paketi sunmuştum. Seçimlerin elektronik ortamda yapılması için var olan sürecin çok daha hızlandırılmasına her açıdan yardımcı olabileceğimi söylemiştim. Bu önerime zamanında evet denmiş olsaydı, bu yerel seçime büyük bir ihtimalle gelecek ilk seçime ise kesinlikle dijital ortamda girmiş olacaktık. Neyse… Hala sakalımız yok… Bu tür desteklere ihtiyacı olan da yok zaten. Açar hükümet bir ihale, hem rant dağıtır hem de en iyisiyle yaptırmış olur. Biz de kendimizi vatan millet sakarya için boşuna parçalamış oluruz.
Vatandaşlık numaraları hala zorunlu değildi. Nihayet bu yerel seçimle birlikte herkesin nüfus hüviyetinde “bay kod numarası” (mernis numarası) bulunmuş olacak. Bu zoraki gelişme geç kalmış bir gelişmedir.
Oysa ki şimdiye kadar çoktan insanlarımıza optik okuyucu temelli nüfus hüviyet kartları verilmeliydi. Bu işle ilgilenen kişilerin kaplumbağa ile bir akrabalıkları olsa gerek.
NÜFUS CÜZDANI DA NE OLUYOR?
Kocaman insaf!!, ne cüzdanı? Güldürmeyin insanı!!!
Mantıklı ve izan sahibi olmak diye birşey vardır. Eskiden nüfus hüviyetleri yapraklıydı. Dış kapağının dışına da cepli kapak geçirilir ve bu nedenle bu defterciğe nüfus cüzdanı denilirdi.
Eeee, bu gün böyle bir deftercik yoksa bu idarenin başındaki kişinin beyin korteksi gelişmemiş olmalı ki, hala “Türkiye Cumhuriyeti Nüfus Cüzdanı” ibaresi kullanılıyor.
Cüzdan mı kaldı ki.
O halde ne yazılmalı? “Türkiye Cumhuriyeti Hüviyet Kartı” veya “Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlık Kartı”
Ben yıllardır bu satırları yazmaktan bıktım usandım. Ama ne gariptir ki, En Kara (Ankara) dakiler bunu görmek istemiyorlar.
Bu hüviyet kartları da bu seçimde en azından kredi kartı büyüklüğünde basılıp vatandaşlık numaraları barkoda dönüştürülüp arka kısma basılarak insanlarımıza sunulmalıydı.
Ne diyelim, ülke yönetiminde “Ata et, ite ot” verildikçe mekanizmalar kaplumbağa hazretleriyle birlikte yürürler.
Esen kalın!
Not:
Bu yazı, www.bilgiagi.net, www.timeturk.com, www.bilgievreni.com, www.haberanaliz.net www.siyasalforum.net, www.gunesgazetesi.net, www.gercekgazete.web.tr www.kamudanhaber.com ile, Gerçek Gazete, Halkın Sesi, Balıkesir Demokrat, Marmara Bölge, Güney Marmara Yaşam ve Fatsa Güneş gazetelerinde yayınlanmaktadır. Yazarın izni olmaksızın başka hiçbir yayın organında kaynak veya dipnot göstermeksizin kısmen veya tamamen alınamaz, çoğaltılamaz.
Etiketler: bilinçlenme, devlet, Kültür ve Sanat, Toplum, yönetim