Bilinçli Tüketim,  Gelişmişlik Göstergesidir!

Bayramın Gazıyla, Faturaya veya Fişe Bakmadan Hesabı Ödemeyin!

İnsanlar genelde bayram harcamalarında, sağlık harcamalarında, tatil harcamalarında cüzdanını pek düşünmez olur. Bunların her birinin altında başka nedenler bulunsa da hepsinde de benzer sonuçlar ortaya çıkabilir. İnsanlar hızlı, tempolu çok mutlu veya çok endişeli/şaşkın zamanlarında sağı solu görmez. Sonradan her şey normale döndüğünde çoğu zaman geri dönüşü olmayan sonuçlar doğar.

Bu nedenle özellikle bayramlarda harcama yaparken, market, akaryakıt istasyonu veya alışveriş tapınaklarında/merkezlerinde genelde hızlı tempo ile alışveriş yapılır. Daha dün bizzat bunu ben iki kez yaşadım.

1. Akaryakıt İstasyonlarında Aldığınız Yakıtın Kupürüne Bakın, Pompa sayacını da özellikle gözlemleyin!

Dün adını vermek istemediğin bir akaryakıt istasyonundan yakıt aldım. Pompacıya depoyu doldur demiştim. Depo dolduktan sonra pompacı elime kupürü sokuşturdu. Ben de kupüre bile bakmadan kredi kartı ile ödeme ofisine geçtim. kupüre baktım ve miktarı kasiyere söyledim. Bir taraftan da kredi kartını çıkarıyordum. Kartı uzatırken, miktarın astronomik olduğunu hemen farkettim. Kasiyere bir dakika bekler misin dedim. Kupüre yeniden baktım ve gördüm ki kupürde benim plaka yazmıyordu. Kupürü, derhal pompacıya gösterdim. Pompacı da "pardon başka bir müşterinin litre fiyat kupürüyle karıştırmışım" dedi. Dedi demesine deee, o hengame ile fiyatı ödeseydim yarı yarıya fazla para vermiş olacaktım. Kupürlerin karışması çok doğal. Burada tüketici dikkatli olması lazım diyebilirsiniz. Bizzat yaşadığım bir başka benzer durumu sizinle paylaşmak istiyorum.

2. Akaryakıt İstasyonlarında Alacağınız Akaryakıt Fiyatını Deponuzu Doldurmadan Kontrol Edin!

Yine akaryakıt almak için bundan 1.5 ay önce bir başka istasyona gittiğimde istediğim miktar kadar yakıt aldım. Ödeme için ofise gittiğimde pek aklıma gelmeyen şeyi yaptım. Aldığım akaryakıtın litre fiyatını sordum. Allahtan düzenli akaryakıt aldığım için fiyatları üç aşağı beş yukarı biliyordum. O istasyondaki fiyatı duyar duymaz tepki gösterdim. Zira yakıt fiyatı normal piyasa fiyatının yüzde on kadar üstündeydi. Fiyatlarının normalin çok üzerinde olduğunu söylesem de fayda yoktu ve o yüksek fiyattan yakıtı almış oldum. Eğer depoyu doldurmadan istasyonun panosuna veya pompa üzerine baksaydım bu kadar yüksek fiyattan yakıt almak zorunda kalmayacaktım.

Not: Akaryakıt istasyonlarının fiyatları hayli değişiklik göstermektedir. Bazı istasyonlardaki piyasanın çok altında (fazlasıyla düşük) fiyatlara da kanmayın. Zira bu yerlerden yakıt alırsanız, yakıt kalitesinden ödün vermiş olursunuz. Siz siz olun, piyasa ortalama fiyatının altında bir yeri tercih edecekseniz, on kere düşünün. Piyasa fiyatının çok üstünde fiyatı olan istasyondan zaten en başta dikkatli davranarak hiç almamaya gayret edin.

3. Alışveriş Merkezinde Kasada Ödeme Yaptıktan Sonra Alış Veriş Fişinizi Kasanın Yakınından Ayrılmadan Mutlaka Kontrol Edin!

Yine iki gün önce bir alışveriş merkezinin market/manav bölümünden ihtiyacım olan yiyecekleri aldım. Tür olakak en az onbeş çeşit ürün almıştım. Hepsini kasaya uzattım. Kasiyer barkotları okuttu ve toplam ödemem gereken miktarı bana söyledi. Ben de kredi kartını uzattım ve miktarı ödedim. Ancak miktar bu sefer de fazla geldiğini düşünerek kuşkulandım. Ödemeyi yaptım fakat kasanın yanından uzaklaşmadan elimdeki alış veriş fişindeki listeye baktım. Hemen listede Beş küsur kilo napolyon kiraz dikkatimi çekti. Zira ben kiraz almamıştım. Beş kilo olarak aldığım tek şey soğandı. Soğanın fiyatı 75 kuruş, napolyon kirazın fiyatı ise, 4.5 lira idi. Bunu hemen orada farkedince kasiyere durumu izah ettim. Elimdeki poşetleri göstererek aldıklarım arasında kiraz olmadığı halde fişte kiraz fiyatı ödediğimi söyledim. Kasiyer çok özür dileyerek parayı iade etti. Para iadesi yaparken manav reyonundaki personeli çağırdı durumu ona da açıkladı. Meğer manav reyorundaki görevli her iki ürünün tuşları yan yana olduğu için yanlışlıkla parmağı yandaki kirazın butonuna basmış(MIŞŞ). Neyse beyan esastır.

Sonuç: Eğer kasanın yanından ayrıldıktan sonra fişi kontrol etseydim, kiraz almadığımı kasiyere inandıramazdım. Ve gekersiz yere, soğana üç buçuk lira ödeyeceğim yerde, ALMAMIŞ OLDUĞUM kiraza yirmiüç lira ödeyecektim.

Bunları ben son iki günde yaşadım. Siz de benzeri dalgınlık, sakarlık ve / veya ihmalkarlıkları yapmayın diye sizinle yaplaşma gereği duydum.

Bayramınız şeker tadında geçmesi, neşenizin eksilmemesi temennisi ile esen kalınız.

Not:

Bu yazı, www.bilgiagi.net, www.bilgievreni.com, www.gazetecanik.com, www.kamudanhaber.com, www.siyasalforum.net, www.ahmetfidan.com ile, Halkın Sesi, Gazete Canik vb. kağıtbası gazetelerde yayınlanmaktadır. Yazarın izni olmaksızın başka hiçbir yayın organında kaynak veya dipnot göstermeksizin kısmen veya tamamen alınamaz, çoğaltılamaz.

Paylaş

Etiketler: , , , , , , , , , , , ,