Ahmet Fidan Kişisel Resmi Web Sitesi
Bilgi paylaşıldıkça anlam kazanır

 

 

Cumhurbaşkanımız Sn. Abdullah GÜL'e yapılan şa'şaalı karşılama töreni karşısında haklı olarak göğsüm kabardı. Biz bu karşılamayı TÜRKİYE olarak hakediyorduk. Yani böylesi karşılama bizim için aslında LUTUF değildi. Zira dünyanın en önemli ülkelerindenbir ülkenin en üst düzey yetkilisinin ziyaretiydi. Üstelik aradan onlarca yıl geçtikten sonra bu düzeyde bir ziyaret gerçekleşmişti.

Neyse ki bu ziyaret beklenildiği ve hakedildiği ölçüde vukuatsız gafsız gerçekleşti. Göremediğimiz veya bize gösterilmeyen durumlar hariç tamamlandı ve geride kaldı.

İyi de yine de biz bu İngilizleri tanırız. Dünyada MENFAAT anlamında işini en iyi bilen Devamını Okuyun

Etiketler: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Sayın Dışişleri Bakanım Prof.Dr. Ahmet Davutoğlu

Sevgili hocam, sizinle strateji, taktik vb. kavramlar ile dış politikanın ince çizgilerini küresel yönetim ile yerel / yerinden yönetim yaklaşımlarını doktora derslerinden sohbet havasında işlemiştik.

Derslerde, sizin vizyonunuzu ve soğukkanlı ve sağduyulu yaklaşımınızı yakından görme şansım oldu. Ben de ziyadesiyle faydalanmıştım. Küçük ayrıntılara takılmadığınızı bildiğim gibi, ulusal çıkarlar konusunda da hassasiyetinizi de biliyorum. Bundan dolayıdır ki bu yazıyı bizzat size hitaben yazıyor ve başlığını da sizin adınıza ithaf ediyorum. Devamını Okuyun

Etiketler: , , , , ,

Ekim 17th, 2009 | in Dünya, Siyaset/Politika, Toplum | 3 tane yorum

Hariciye ve Sırat Köprüsünde Yürümek!

Bir ülke ne kadar güçlü olursa olsun, dış politika hamlelerinde son derece dikkatli / hassas olmak durumundadır veya zorundadır. Ülkenin kalkınmışlık düzeyi veya askeri gücü bu konuda dikkatsizliğe veya hassasiyet noksanlığına imkan  vermez.

 

Ülke iç politikası, tıpkı bir evin/hanenin/ailenin  iç işleri gibi, şu ya da bu şekilde çözümlenebilir. Çünkü olup bitenler neticede er geç çözülmek durumundadır. Zaten çözülemeyecek sorunlar ortaya çıktığında o aile mitoz veya mayoz  bölünmeye uğrar.

Türkiye Cumhuriyeti’nin dış politikasının Sn. Davudoğlu Hoca’ya emanet edilmesinin ne kadar isabetli bir karar olduğu ortadadır. Devamını Okuyun

Etiketler: , ,

Eylül 17th, 2009 | in Dünya, Tarih, Toplum | 3 tane yorum

İran, Türkiye, Amerika ve Dominant Gri

Son günlerde sağlık sorunlarım ve iş yoğunluğum nedeniyle gündemi takip edemedim. Ancak bir savaş veya soğuk rüzgar esintileri dolaşıp duruyor. Gündemden bağımlı olarak ne söylenir veya nasıl yorumlanır ayrı konu ama gündemden bağımsız olan bazı diplomasi ve dış politika gerçekleri vardır ki, onları vurgulamak istiyorum. Zira iç politika kaplan hızıyla gelişirken, dış politika kaplumbağa hızıyla gelişir. Ve ayrıca, dış politikada ezberler kolay kolay bozulmaz, hatta son derece istisnaidir.

O halde, şimdi hemen dış politikanın ‘Dominant Grisi’ne ilişkin gerçekleri ortaya koyalım:

1. İran ve  Türkiye  bin yıllık büyük devletlerdir. Her iki ülke hem devlet, hem medeniyet hem de binlerce yıllık kültürlerdir. Dünyada üklere baktığımızda gerçek anlamda medeniyet derinliğine sahip devletleri saydığımızda, karşımıza otuzdan fazla ülke çıkmayacaktır. İran ve Türkiye işte bunlardan birisidir. Birisinin kökü devlet geleneği olarak Osmanlıdan Selçukluya, Selçuklulardan Karahanlılara dayanır. Devamını Okuyun

Etiketler: , , , , , ,