Ahmet Fidan Kişisel Resmi Web Sitesi
Bilgi paylaşıldıkça anlam kazanır

 

 

Resim: Büyük Harfsiz Yazıdan Küçük Yordamlamalar Çıkar(sa)

 

aşağıda birazdan okuyacağınız pasajlarda büyük harf bulunmamaktadır. büyük harflerin aurasından çıkmadan, onları da kullanmadan mikrobik bir düşüncemi arz edeceğim.
 
terakki, birey olmaktan geçer.
birey olunursa ancak çırak ustayı geçmeye cür’et edebilir. sürü veya kölemen ruh, yerinde saymayı en güvenli yaşam biçimi addeder.
 
sürü veya kölemen bir yapıda birey içsel ve gelişimsel inkişafını ortaya çıkarmaya cesaret ettiğinde, ona “başımıza icat çıkarma” derler. birey ‘süperegonun’ emri ve itaati altındadır.
 
doğu (kitle) toplumu ile batı (birey) toplumu arasındaki temel faktör tam da budur. doğu toplumunda asırlarca, babadan oğula kara sapan süregelir ve devam ederken, batıda babadan oğula geçen kara sapan, oğuldan toruna geçerken, ucuna metal takılır, sonraki nesilde pulluğa tekerlek takılır, sonraki nesilde tamamıyla metal yapılır, sonraki nesilde motor takılır, süreç hep terakkiyat (progresivite) çizgisiyle devam eder.
 
doğu atın sırtından inmeden (sözüm ona) tapındığı toprağı genişletmeye çalışırken, batı, Devamını Okuyun

Etiketler: , , , ,

13355639_1728698224074858_1068126643_n

Tek Dişi Kalmış Doğu, Tek İşi Kalmış Batı Bağlamında, Oryantalist Toplumların Tüketiciliği

 

Gezdik, gördük, yendik demiş Julius Sezar,  M.Ö. Zelan  savaşının ardından, Roma Senatosu’na gönderdiği (senatoyu) küçümseyici mektubunda.  (Zelan, bu günkü Tokat’ın Zile ilçesidir) Bu BATI toplumunun SÖMÜRGECİ ve benmerkezci yapısının bir yansımasıydı.

Üçlü terkiple tarihte biz (islam coğrafyası adına Mevlana) ne demiş peki:

Hamdım, piştim, yandım“.

Aradaki fark, ise, biri dışa dönük saldırgan, biri ise, içe dönük (batınî), muhafazakar. Tabi bunda Devamını Okuyun

Etiketler: , , , , , , , , , ,

Daralan Mekanda ve Daralan Zamanda Çocuk ve Gençlik Edebiyatı

Teknolojik ve demografik gelişmelerin bir sonucu olarak Mekan daraldığı gibi, zaman da daralmakta dünyada her geçen gün. İnsanlar önce kırdan kentlerin daralan alanlarına hücum ettiği gibi, adeta kibrit kutusu gibi evlere yığıldılar. Mekansal anlamda bu yığışma, san’ata dair, edebiyata dair içeriğe ve niteliğe dair hemen çoğu şeyi tekdüzeleştirme sürecine sokmuştur.

Öte yandan kentsel alanlardaki daralma, geometrik olarak artan teknolojik gelişmelerin de temel etkisiyle dünyadaki hızlı nüfus artışının da etkisiyle insanlar, sadece mekanı değil, aynı zamanda günün yirmidört saatini de diğer insanlarla Devamını Okuyun

Etiketler: , , , , , , , ,

yemek-kulturu-ve-toren-rituelleri

Tabulaşan Yenek ve Tören Ritüellerimiz

Türklerin yemek kültürü üzerine biraz duygusal biraz nesnel/objektif sorgulamalar yapmak istiyordum. Gözlemci algılarıma takılan bir kaç yaşam kesiti darbe ile ilgili gündemin sıkışıklığına rağmen bu konuyu öne almama neden oldu.

Duygusal/ Subjektif (Olumlu) Yaklaşımlar:

Daha önceki yazılarımda, Türkler’in başlı başına bir yemek kültürü olduğunu, yemek kültürü de dolaylı olarak mutfak kültürünü gerektirmekteydi. Bir ülkenin medeniyet derinlikleri arasına, o ülkenin yeme-içme alışkanlıkları da girmektedir. Bin yılları bulan yeme-içmeyle ilgili kültürel derinliğin uzantısı olarak yemek masası veya sofrasında geçirilen saatleri yadsımak bir bakışla da tukaka etmek fazlasıyla incitici olacağını düşünüyorum. Devamını Okuyun

Etiketler: , , , , , , , , , , , , , ,

ruya-gordum-ahmet-fidan

 

Dün gece bir rüya gördüm dostlar!

“Hayır olsun” hemen dediniz duydum sizi.

Gece karanlığını boğan bir aydınlıkla nur yüzlü yüz yaşını geçkin bir ihtyar çıkageldi karşıma.

Bana:

– “Fethullah, Twitter’da seni bekliyor!” dedi.

2002 de Amerika’da kalbine Anjiyo yapılan Fethullah Gülen’in aslında kalbine operasyon yapılırken meğer aynı zamanda beyin (yıkama) operasyonu da yapılmışmış. Bu operasyon o kadar harikulade bir operasyonmuşmuş ki, düşünce Devamını Okuyun

Etiketler: , , , , , , , , , ,

asosyal-medya-depremi copyBir aydan beri yazamadım. Hem kendi olağanüstü iş yoğunluğumdan hem de her bir günün beş belki de on köşe yazısına sığdırılamayacak kadar hızlı değişmesi veya hareketlenmesi. Son bir haftada olup biten bu hareketlilik, sadece benim değil toplumu
izleyen, sezinleyen bütün bilim ve düşün insanlarının başını döndürmekte. Bendeniz de çoğu zaman izlediğim yöntemi izleyeceğim. “Gündem, gündem dışılığa mahkum, asıl gündem, klasik olandır” (A.F). Bu nedenle klasik ve köklü analizlerimi yerel ulusal hatta uluslararası ölçekte okurlarımla paylaşmak istedim.

1. [(A) Sosyal Medya Depremi:

ÖNCE MİNİK BİR TARİHSEL SÜREÇ veya Girizgah:

20 yıl önceleri. 1983 lü yıllar. Dindar kesim henüz Özal’lı yılların başında kendini temsil edemiyordu. Ciddi bir temsiliyet sorunu Devamını Okuyun

Etiketler: , , , , , , , , , , , , , , , , ,