İlgi mi, İlgi, İlgi, milgi…
Not: Bu yazıda hibrit yöntemi kullanılmıştır.*
İlgi, sürekli kısalmakta olan bir olgu artık. On dakika bile sıkmakta herkesi.
Yetmişli yılların gençliği yani bu zamanın orta yaşlı ebeveynleri bir araya geldiğinde çocuklarını konuşurken onlardaki tatminsizlik sorunlarından ve ilgi kısalığından bahsederlerdi. Her bir ebeveyn benzer sorunları yaşamakta olduklarından uzun uzadıya sohbet ederlerdi. Dün bu sohbetlerin konusu, sadece yeni yetmeler üzerine yapılırken, bu gün bu konu bütün bir toplumun ve bütün bir jenerasyonun konusu / sorunu haline gelmiştir.
Düne kadar ilgi kısalığı ve tatminsizlik sorununndan yakınan ebeveynler bu gün aynı sorunu kendileri yaşıyor olduklarından ne kadar farkındadırlar bilinmez. Sadece orta yaş değil, dedeler, nineler bile ilgi kısalığı ve tatminsizlik sendromu yaşamakta.
Peki o zaman sorun ne?
Çoğu sorun ve/veya durumda aynı sebep ortaya çıkmaktadır. Dijital dünyanın duble yollarını çiğneyen tüketmeye ve hıza alışık insanları hayatın ikinci, üçüncü yüzyirmiüçüncü, üçbindörtyüzüncü aşamasını yaşamak için ellerini ovuşturmaktalar.
Dünün İlgisi Paratoner Taktırmış!
Dünün ilgi duyulan olguları adeta paratoner taktırmış paratoner taktırdığı gibi, aynı zamanda bu olgular çukur aynalarla donatılmış, ortalıkta, ters yüz olmuş bir şekilde dolaşmaktadır.
Dünün ilgi duyulan olguları, bu gün hayattan çekilirken, kişiler, yer ve zaman değişse de, olaylar hep aynı kalmakta.
Örneğin, dünün ilgi odağı çocuk, bu gün için yerini hayvanlara veya çiçeklere bırakmış, dünün çocukların saçını sıvazlayan ebeveynler, bu gün köpeğinin köpüklü banyosunu hazırlamakta, kedisini okşamakta veya çiçeğinin yapraklarını parlatmakta.
Neden?
Zor değil bunun cevabı. Günümüzün hormonlu gıdalarıyla beslenmiş dijitalin ve bireysel ulaşım araçlarının eyvallahsızlaştırdığı insancıklar, en yakınlarına bile göz belertip kuyusunu kazmaya başlamış ve güven denilen o nostaljik ve asil sözcük veya sıfat, sentetik maske haline gelmiştir.
Hasılı;
Düne göre bu güne baktığımızda, nicelik olarak ilgide bir fark yok, ilgi dün nasılsa bu gün de aynı derecede devam etmekte. Bu günkü ilgi, nitelik olarak çarpılmış, ve parçalara bölünmüş olarak kullanılmakta. Tıpkı eskiden çuval çuval veya kilo kilo alınan sebzeler veya meyveler bu gün tane ile veya gramla alındığı gibi, ilgi de çevredeki onlarca yüzlerce ilgi vakumlayıcı kaynaklara gram gram dağıtılabilmektedir.
Bu günün çarpılmış ve atomize olmuş ilgisi, yapı olarak maddileşmiş ve yüzeyselleşmiştir.
O halde;
Düne göre bu gün yine ilgi Mİ, ilgi!
Düne göre bu günkü ilginin içeriği ise, MİLGİ. Yani, kağıt mağıt, çer çöp, ahlak mahlak, ilgi, milgi…
Yani Manasız ve Müsrif meymenetsiz MMMilgi…
O zaman savunma mekanızması olarak ne diyor içimizdeki ses!?
Yine de, ilgiM, ilgi… Nasıl bir ilgiyse tabi! 🙁
- Yazılarda hibrit yöntemi: Benim için, konu / gündem çokluğundan, bazıları için bazen, o an için yazacak bir konu bulunamamasından dolayı, bir kitabın yazılı sayfası üzerinde her hangi bir yere kalemin tesadüfi olarak getirilmesiyle, kalemin ucunun üzerinde bulunduğu harfin yazı başlığının ilk harfi olması veya bu kelimenin yazının ana teması olması yöntemi.
Etiketler: ahmet fidan, ilgi, ilgi mi ilgi, jenerasyon, medya, milgi, pazar yazıları, Psikoloji, Toplum, Yaşam