Yazar olduğunu zanneden, yazı yazdığını zannedenlere karalama cinsinden ithaftır.

Bu gün 9 Şubat 2008 Dünya Yılı.

Bu gün itibarıyla bu yazım hala entelektüel bir derinlik ifade etmektedir. Çünkü tarih itibarıyla henüz her bireyin beynine organik çipler entegre edilmedi. 9 Şubat 2018 itibarıyla bu yazdıklarımın hiçbir anlamı olmayacaktır. Çünkü her canlı varlığın beynine önce telefon numaraları gibi basit düzey hafıza kartları, daha sonra nüfus hüviyeti yerine geçen kişisel profil bilgileri, daha sonra da aşama aşama, imla klavuzu, ilk yardım programları, dil çeviri programları yüklenecektir. Yani on sene sonra yazım klavuzu, tercümanlık mesleği, cep telefonları tam anlamıyla tarih olacaktır. Konuyu dağıtmadan muhataplarıma ithaf cümlelerimin ömrünün en fazla on yıl olduğunu belirtmek isterim.

Bendeniz bu yazıyı yazarken imla klavuzu karga olanlar kulak ve göz zevkimizi bozmakta devam etmekte. Şimdi alıştıra alıştıra muhataplarıma dokundurmaya başlamak istiyorum. Eyy kendini yazar zannedenler, yazı yazdığını zannedenler, yazı değil karalamalarınıza başlamadan önce insanları kendinize güldürmemeniz için öncelikle baştan sona bir imla klavuzu okuyunuz. İnanın en fazla bir gününüzü alacaktır. Dilimizde hangi kelime nasıl kullanılıyor, hiç olmazsa meraktan bir kez de olsa göz atın.

Köşe yazısı yazdığım bir internet sitesinde kısmen ana yazı metinlerinde büyük ölçekte de bu yazılara yapılan yorumlarda fecaat düzeyinde kelime kullanım hataları yapıldığını gördüm. Yirmi yaşını geçmiş her insanın genel ortamlarda, yerel dillerini veya veya jargonlarını kullanmaları oldukça komik duruma düşmektedir.

En temel kelimelerin yazılması veya telaffuzunda bile büyük hataların yapılması beni bu yazıları yazmaya itmiştir. Bu yazımla eline kalem veya parmaklarının ucuna tuşları değdiren kişilere çağrıda bulunmak istiyorum. Sayın ilgililer ve/veya bilgililer, bilgilerinizi paylaşmak için yazı dili bir iletişim dilidir. Yazı dilinin kendine özgü gereklilikleri vardır. Yazı dili o dilin kelimelerinin yazıyla ifade edilmesiyle ortaya çıkar. Dili oluşturan kelimelerin doğru kullanımı aynı zamanda yazılan kültürün gelişmesinde oturup kurumsallaşmasında çok önemlidir. ELİNE KALEM veya KLAVYE ALANLAR BUNLARI KULLANARAK YAZI YAZMADAN ÖNCELİKLE BİR İMLA KLAVUZU ALSINLAR ve BİR NEFESTE BAŞTAN SONA OKUSUNLAR. Vasat bir imla kavuzu dişinizi sıkarsanız yarım günde normal şartlarda bir tam günde bitirilebilir.

Eğer bu çağrıma uyarsanız yazı yazarken veya dili kullanırken kendinize çok çok daha fazla güvenecek ve yazı yazma bilgi ve tecrübeniz oldukça gelişecektir. Zaten bir kez yazı yazmaya başladığınızda (ki bu bir afyon gibidir) bağımlılık yaptığını göreceksiniz. Hazır kendinizi bu psikozdan çıkarmadan imla klavuzu okuma angaryasından kurtulun. Bunları yapamasanız bile, en azından Microsoft Word programının imla hata düzeltim eklentileri veya menüleri var. Oradan hatalarınızın düzelttiriniz.

İmla kavuzuna değmemiş bir gözün sahibi, yazı yazı yazarken, klasik müzik eşliğinde halay çekmiş olur. Klavuzunuz jargon veya yerel lehçeleriniz ise, edebiyat dünyasında / literatürde komikaze oynamaya devam edersiniz. Yerel lehçelerinizi veya jargonlarınızı kullanmak belki hobiniz olabilir ama bunu kendinize tarz edindiyseniz kelime kullanımında istikrarlı olup tutarlı davranarak mantıklı olabilirsiniz. Ancak, bilgisizlik veya dalgınlıktan veya ihmalden kaynaklanan bir sebeple böyle bir hata yaparsanız, yazı yazdığınız ortamların kalitesini, nezaketini ve nezafetini de bozmuş olursunuz.

Sizlere klasik veya hafif müzikte dansetmeyi, halk müziğinde de halay çekmeyi öneriyorum. Kasımpaşa ve Şişhane örneği yazı örnekleri moralinizi bozmasın.

Ayrıca, kendini yazı yazmak zorunda hissedenler için sanal alemde online imla klavuzu siteleri önerebilirim. Hiç olmazsa tam bir imla klavuzu okumasanız bile, tereddüde düştüğünüz kelimelere bakmış olursunuz.

Not:
Bu sitede yayınlanmakta olan yazılar https://www.yazarport.com, https://www.gunesgazetesi.net https://www.bilgiagi.net https://www.bilgievreni.com, https://www.siyasalforum.net https://www.gercekgazete.web.tr ile, Gerçek Gazete, Halkın Sesi, Güney Marmara Yaşam ve Fatsa Güneş gazetelerinde yayınlanmaktadır. Yazarın izni olmaksızın başka hiçbir yayın organında kaynak veya dipnot göstermeksizin kısmen veya tamamen alınamaz, çoğaltılamaz.

Paylaş

Etiketler: , ,