Resim: Kişisel Gelişim ve Öz Motivasyonun Harikulade Polyanna Gerekçeleri

Kişisel Gelişim ve Öz Motivasyonun Harikulade Polyanna Gerekçeleri

  1. Olmuyorsa Zorlamayacaksın: Ne kadar zorlarsan zorla olmuyorsa olmuyordur, yeni fırsatlara bakacaksınız. Bunun için bağlantıdaki şiirimsi tadında kaleme almış ve seslendirmiş (yorumlamış) olduğum dizeleri dinleyebilirsiniz (1) Ben 54 yaşına gelmiş başarıyla oynayan birisi olarak kaçırdıklarıma değil, hemen önümdeki yakalayacaklarıma odaklandım, ve her geçen gün ne kadar haklı olduğumu bizzat deneyimledim.
  2. Kaçan Fırsat İle Gelecek Fırsat Arasındaki Nokta, Hayatın Zırt Dediği Yer: Kaçan fırsat sözü edilince, Apple’ın kurucusu, (nur içinde kalsın) Steve Jobs’un harikulade yaşam öyküsü gelir aklıma. Kaçan fırsat ile, gelen fırsatları kesiştiren noktaları birleştirme sanatıdır hayat dediğimiz. Onun için de bazı fırsatlar kaçmalı ki, yenileri yakalanabilsin. Kötü bile iyinin zıddı olarak çok büyük bir anlam taşır. Emin olun ki, yeni fırsatlar eskisinden çok daha parlak bir hayat sunacaktır size. Yeter ki fırsatlara yaklaşmasını bilin ve cesaretle onu yakalayın.
  3. Dolu Tarafı Görürseniz, Bardak Değil Siz Mutlu Olursunuz: J. Boucher ve C. E. Osgood’un Polyanna Hipotezinde de belirttikleri gibi, insanlar zaten
  4. olumsuzlukları görmek istemezler. Hatta bir zamanlar böylesi bir temaya sahip olan bir karikatürü sosyal medya profil resmi yapmıştım. Karikatürde Acı veren gerçekler filmine mi mutlu eden yalanlar filmine migitmek istersiniz diye sorulduğunda, kalabalık kitlenin “mutlu edici yalanlar” filminin gişe önünün dolup taştığı görülmekteydi. Bendeniz son 15 yıldır yalansız yaşamaktayım. Yalansız yaşama sanatını bir başka yazımda maddeler halinde açıklayacağım. Ancak önce yalanın ne olduğu ile ilgili türel içerikli yazımı (2) okumanızı öneririm. Bu yazımı okuduktan sonra, “Yalansız Yaşama Sanatı” konusuna gelecek hafta değinmem için üstümde baskı kurabilirsiniz. Bazı kaçan fırsatlar emin olun ki, tadı berbat olan ve geleceği yakalamanız için size lazım olan hayati ilaçlardır, bu ilaçları içerek yeni fırsatları yakalarsınız.
  5. Tembellikten Kimse Ölmemiştir: Bir de 1996 da yayınlanan ilk kitabımın, “bizim duvarlar” 111-112. sayfalarında, 11 maddede sıralamış olduğum, ‘tembellik anayasası’ nı okuyun, İNANIN ruhunuz huzura erecektir. (3) En azından bu maddelerden birisini mecburen buradaki 4. maddeye aldığımız için açıklayalım. Oyun bitince (hayat bitince) şahı da piyonu da aynı kutuya (mezara) koyarlar. Altı üstü dünyanın yaşına göre, bir insanın yaşı %0.00000146 dır.(4) Altı üstü, 0.00000146 lık bir ömürden bahsediyoruz. Önce bir salın kendinizi, ardından ahir ömrünüzü konforlu geçirmeniz için de biraz totonuzu sıkın.
  6. Savulun Ey Savunma Mekanizmaları: Kaçırılan fırsatlar için psikoloji bilimindeki (kale gibi) temel savunma mekanizmalarını sıralamak istemiyorum. Sadece bu mekanizmalardan (İlkel geri çekilme, İnkar, Tüm güçlü kontrol, İlkel değersizleştirme, Yansıtma / özdeşim, Bölünme, Bastırma, Gerileme, Saplantı, Düş kurma, Bedenselleştirme, Yalıtma, Düşünselleştirme, Akılcılaştırma, Ahlaksallaştırma, Bölmeleme, Yapıp bozma, Kendine yöneltme (aynalama), Yer değiştirme, Karşıt tepki oluşturma, Tersine çevirme, Özdeşim, Eyleme koyma, Yüceltme, Şakaya vurma / alaya alma) her hangi birini veya birilerini seçerseniz seçin, ama abartmayın. Şunu burada net bir şekilde ortaya koyalım ki, tüm savunma mekanizmaları az veya çok her insan tarafından kullanılır. (Örneğin bendeniz) Ancak bu savunma mekanizmalarını veya bu mekanizmalardan herhangi birinin çok çok uç noktalara taşınması durumunda sorun veya ‘sendrom’ ortaya çıkar. Bu konuda da şunu söylemeliyim. Değneğin her iki ucu da b.kludur. Siz iyisi mi en uçları zorlamayın.)) Savunma mekanizmalarından her birinin veya birkaçının abartılması durumunda, illa da değneğin uç noktalarına gidilmesi durumunda zarar gören yine siz olacaksınız. Bu da size psikiyatri klinikleri, antidepresan ilaçlar, dışlanma, intihar teşebbüsü, para kaybı, kanser, verem vb. sağlık sorunları olarak dönecektir… Ee tabi ki bu istenmeyen bonusların kapınızı çalmasını istemezsiniz.
  7. Mörfi Kanununa “Möö” Deyin: Kendinizi Hz. Mörfi kanununa alıştırın. Ne demiş Mörfi, bir kaygınız, korkunuz endişeniz varsa, bilin ki, önünde sonunda bu itina ile gerçekleşecektir. O yüzden korteksinizde tuttuğunuz kaygıları kaydırın gitsin. Siz kendi eylemlerinizle yaygınıza bakın. Yani üretmeye ve ürettiklerinize odaklanın.
  8. Kırk Derde Deva İNANÇ: Evet inançlı olmak sizdeki bütün kötülükleri eritip yok etmeye muktedirdir. Ama buradaki “inanç” terimini hemen “din” olarak algılamayın. Odaklandığınız her neyse onu başaracağınıza dair inancınızdır. İnanç içinizdeki olumlama paketleridir. Herhangi bir dine inanıyorsanız, zaten “Allah” veya “Tanrı” hep sizinledir. Dini inancınız yoksa da “evrenin tüm pozitif enerjilerine bağlanarak mesaj bırakabilirsiniz.)) Ben buna Kozmoza mesaj iletiyorum diyorum. Deneyin pişman olmayacaksınız.
  9. Evle İyi Olursun Köy Neyler, Köyle İyi Olursun Ev Neyler: Evet bu maddemiz savunma mekanizmalarından bir çoğunu kapsamaktadır. Hem de abartmadan. Bu ikisinden birisiyle aranızı sıkı tutarsanız, gelecek balık, kaçan balıktan her zaman daha büyük olacaktır. Tabi burada “ev” terimi ile aileyi, “köy” terimi ile sosyal çevreyi kastettiğimi hatırlatmamda fayda var. Hem evle hem köyle iyi mi geçiniyorsunuz, o zaman mutluluk sizin akciğerlerinizi her zaman şişirecek ve hayatta her daim genç kalacaksınız.
  10. Hayal Gücü: Çok ezik bir yan başlık olsa da bu yan başlığımızda hayal gücünü es geçemeyiz. Ancak her insanda hayal gücü gelişmiş olamayabileceğini öngörerek, en azından olası hayallerinizi bizzat kendiniz baskılamayın. Salın gitsin. Tabi burada da yine abartmamak ön koşulumuz. Aksi takdirde sadece hayal kurarsanız, ha, hayal satarsınız, ha YAL(5) satarsınız.
  11. JUST DO IT / Hemen Yap: Belki de bu ilkeyi en iyi uygulayanlardan birisi olarak şunu rahatlıkla söyleyebilirim: Eğer iyi şeyler yapacaksanız ve bu birkaç arkadaşınızla istişare ettiğinizde gerçekten iyi bir şey ise, hemen harekete geçin ve YAPIN. Ölçünüz “iyi” “etik” “paylaşım” “sürdürülebilirlik” olduktan sonra eyleme geçtiğiniz her ne ise, EMİN OLUN sizi zirveye çıkaracaktır.
  12. Onbirinci Banko Gerçek: Fırsatları kaçırmak muhtemeldir, bu kaçan fırsatlar, yepyeni ve çok daha güçlü fırsatlar için bir alt basamak olduğunu da asla unutma. Bu yüzden kendi kendini boş yere ezme bro!) Hayat sadece büyük fırsatları yakalamakla ilgili değil, aynı zamanda bu günün küçük, yarının büyük fırsatlarını yakalamakla ilgilidir. Bu koyu renkle yazdığım sözümüz de yazımızın kapağı olsun.

Efendim, bu pazar da sizlere poylannacı yaklaşımlar yansıttık. Her pazar yazamıyorum eskisi gibi, zaman beni iğdiş ediyor. Ama üst satırlarda sözünü verdiğim, “Yalansız Yaşama Sanatı” yaklaşımlı yazımı yazmaya söz veriyorum.

Yarınlar yancığazınızda; yaklaşın, yakalayın, yol alın. Yolunuz açık,  pruvanız neta olsun

Not: Kaçırılan fırsatlar için, ve yeni fırsatların kaçmaması için, “Kelebek etkisi”, “Plasebo etkisi” gibi teorileri bilmeyen hemen google dedeye sorup öğrensin.

___________

(1)

  1. https://www.ahmetfidan.com/pazar-yazisi-olmuyorsa-zorlamayacaksin-arkadas/
  2. https://www.bilgiagi.net/wp-content/uploads/2009/10/ahmed-emin-fidan-olmuyorsa-zorlamayacaksin-arkadas.mp3

(2)

  1. https://www.yazarportal.com/yalani-pazarlama-sanati/45948/
  2. https://www.ahmetfidan.com/etiket/yalan-pazarlamasi/

(3) Yalnız bu kitabım, 3 baskı yaptıktan sonra 4. baskıyı ihmalkarlığım nedeniyle güncelleyemedim. Okurlarım üzerimde kamuoyu baskısı yaparlarsa, 4. baskıyı bomba bir kapak ve bomba bir kitap formatıyla karşınıza çıkaracağım. Bunu da burada belirtmiş olayım. Tembellik anayasası ile ilgili daha önceki yazılarımdan “Tembellik Anayasasının Dipnotları” başlıklı olanı okuyabilirsiniz. (https://www.ahmetfidan.com/tembellik-anayasasinin-dipnotlari-2/) Bunu okuyup ta daha geniş bilgi edinmek isterseniz, Kent Akademisi’nde yayınlanan “Tembellik Psikolojisinin Temelleri” ni okuyabilirsiniz. (https://www.kentakademisi.com/tembellik-psikolojisinin-temelleri/957/)

(4) Dünya’nın yaşını 5 milyar yıla yuvarlarsak ve ortalama insan ömrünü 73 yıl olarak alırsak, bir insan ömrünün Dünya’nın yaşına oranı şöyle hesaplanır:
Oran: (İnsan ömrü / Dünya’nın yaşı) = 73 yıl / 5.000.000.000 yıl (73 yıl; 2024 itibarıyla dünyadaki ortalama insan ömrü) Evrenin yaşına göre ömrümüzü hesaplamak bile istemiyorum.
Bu sonucu yüzde olarak ifade edersek, %0.00000146’ya denk gelir. Yani insan ömrü, Dünya’nın yaşının %0.00000146’sını oluşturur. Oranı ise, yaklaşık 1/68.500.000 (bu kısmın hesaplamasını arkadaşım “Gemini” yaptı. Teşekkürler gemini.)

(5) Yal: Hayvan yiyeceği

DİPNOTUN DİBİ: Hızlı yükselen, hızlı düşer veya yıkılır, tırnaklarınızla yükselirseniz, altınızda çelik konstrüksiyonlu strüktürler oluşur.

Paylaş

Etiketler: ,