Kamu Sağlığı Açısından Tuvalet ve Pisuvar Düzenlemesi ve Tasarımı
Temizlik sağlıığın ön şartıdır. Aynı zamanda kamu sağlığının vazgeçilmezidir. Kamu sağlığının ülke genelinde garanti altına alınabilmesi için bazı değişimler şarttır.
ülkemizde tuvaletler bin
a iç yapılarında alaturka ve alafranga (klozet) şeklinde dizayn edilmektedir. Bu durum bu haliyle kamu sağlığını ciddi şekilde tehdit etmektedir. Böylesi durumda ülkemizi bayındırlık ve medeniyet seviyesine çekebilmek için bazı inovatif uygulamalar yapılmasına ihtiyaç bulunmaktadır.
Varolan durum:
Gerek klozetlerde olsun gerekse alaturka tuvaletlerde olsun, Bay’lar bunu hijyenik olarak kullanmamaktadırlar. Bayları tuvalet içlerinde yönetebilme imkanımız yoktur. Acelecilik bahanesiyle, gerek klozetler gerekse alaturka tuvaletler ayakta bevledilerek kullanılmakta ve bu da kamu sağlığı açısından ciddi şekilde enfeksiyon oluşturmaktadır.
Bunun tek çözümü şu şekildedir:
1. Alaturka ve Alafranga Tuvalet Tasarımı ve Bölümlendirmesine İlişkin:
Gerek alaturka gerekse klozet olan iç bölümlere ayakta bevledilecek şekilde pisuvar da konulmalıdır. Pisuvarlar dış mekanda değil beher tuvaletin içine yerleştirilmelidir. Tuvalet ister alafranga / klozetli olsun ister alaturka olsun iç bölmeye pisuvar yerleştirilerek Bey’lerin ayakta bevletme ihtiyacı giderilmelidir. Öncelikle her iş yerinde veya umumi tuvaletlerde özürlüler için tuvalet bulunmadığı için, diz çökemeyen veya bacağı bükülemeyen insanların (benim gibi) alaturka tuvalet kullanmak zorunda kalarak mağdur olmamaları sağlanacaktır. Böylece klozetler ve alaturka tuvaletler, (ayakta bevledilme nedeniyle) sidik sıçramasından dolayı enfeksiyon yaymaktan kurtulacak daha temiz bir şekilde kalacaktır. Aksi takdirde, umumi klozetlerin oturma kapakları ve alaturka tuvaletlerde de musluk başları ve tuvalet kaselerinin temiz ve hijyenik kalması mümkün değildir. Böylece, her tuvalete girişte ayakta bevledenler nedeniyle keskin bir sidik kokusu da ortadan kalkmış olacaktır.
2. Pisuvar Tasarımlarına İlişkin:
Birinci maddede öngördüğüm tuvalet tasarımı inovasyonu ile bütünleşik bir şekilde uygunacak şekilde pisuvar tasarımlarında da dünya standardından çıkılıp yeni tasarıma gidilmelidir. Pisuvarlar, çok daha küçük olarak tasarlanmalıdır. Çünkü ayakta bevletmek için kocaman bir pisuvar çanağına gerek yoktur. Halihazırdaki pisuvar çanakları hem çok büyük hem de hiç ergonomik değildir. Sidiğin çıkış yönü ve hızına göre tasarlanmamıştır. Pisuvarlar, dışkının çıkış şiddetine göre merkezinin çok fazla iç bükey / derin şekilde tasarlanmalıdır. Örneğin trompet çanağı kadar derin ve çanağı da trompet çanağından biraz daha genişçe (saksafon kıvrımına yakın bir formda) olmalıdır. BU PİSUVARLARA MUTLAK SURETTE MUSLUKLU TEMİZLENME SUYU ADAPTE EDİLMELİDİR. BU ADAPTASYON KANUNEN ZORUNLU TUTULMALIDIR. Aksi takdirde şu anki pisuvarların yüzde sekseninde taharet için su bulunmamakta, bu da bireysel sağlığı ve kamu sağlığını tehdit etmektedir.
Bu verilere göre, her tuvalet bölmesine bir pisuvar, her pisuvar da yeni tasarımıyla ve taharet musluklu bir şekilde bütün kamusal / kurumsal yapılarda yapılması zorunlu tutulmalıdır. Umumi, (tuvalet koridorlarında bulunan pisuvar gurupları kaldırılıp diğer tuvalet gurubuna dahil edilmelidir. Bu konuda sağlık bakanlığı, sanayi ve teknoloji bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordineli olarak çalışmalıdır.
Bu yazı içeriği, TÜBİTAK GE-TÜRKİYE İNOVASYON YARIŞMASINA GÖNDERİLMİŞTİR.
Bevletme: Çiş yapma, küçük su dökme, küçük abdest
Not: Pisuvar tasarımım tarafımdan yapılmış olup, GE TÜRKİYE İNOVASYON YARIŞMASININ fiili sunumu aşamasında gösterilebilecektir.
Etiketler: ergonomik pisuvar, hijyen, insan, kamu sağlığı, medeniyet, pisuvar düzeni, pisuvarlar, pisuvarlarda inovasyon, Sağlık, temizlik, Toplum, tuvalet bakımı, tuvalet ergonomisi, tuvalet hijyeni, tuvalet temizliği, tuvaletler, tuvalette inovasyon, Yaşam