14 Mayıs 2023 seçimleri, kararsız kalınma lüksü olmayan / olamayan bir seçimdir. Yarınki seçim, Cumhuriyet Tarihimizin ikinci en önemli seçimidir. Yarınki seçim, Türkiye Cumhuriyetimizin Hayat Memat Meselesi haline gelmiş seçimidir.
Her şeye rağmen, hala kararsız kalanlar için, önce kararsızlık olgusunu kategorik olarak ele almak istiyorum.
KARARSIZ SEÇMEN KATEGORİLERİ:
- Zaman Bazında Kararsız Olanlar
- Daha önceki seçimlerde kararsız olmayıp ta müstakbel son seçimde kararsızlığa düşenler.
- Daha önceki seçimlerde zaten kararsız olup son seçimde de bu kararsızlığını devam ettirenler.
- Kararsız olmayıp ta o günkü şartlar altında dışsal baskılarla kararsız kategorisinde görülmek isteyenler.
- Ekonomik Durum Bazında Kararsız Olanlar
- En üst gelir düzeyine sahip olmaları nedeniyle apolitik seçmenler. Özellikle çok üst düzey geliri olan ailelerin çocukları.
- Sıfır gelir nedeniyle müzmin apolitik seçmenler. Sokakta ya da taşrada uzlette yaşayanlar.
- Sosyal Durum Bazında Kararsız Olanlar
- Bilgisizlik nedeniyle kararsız olan seçmenler.
- Siyasete aşırı bilgi ve ilgi nedeniyle kayıtsızlaşmış / apolitikleşmiş seçmenler.
- İleri boyutlu bilgiye rağmen siyasetin ve demokrasinin bir aldatmaca olduğuna inanan seçmenler.
- İleri boyutlu bilgiye rağmen, seçime katılan siyasal partilerin hemen hepsinin kendisine ait bir siyasal parti olarak görmedikleri seçmenler.
- Siyasete ilgili olup ta son seçimde gerçekten ikileme (dilemmaya) düşenler
- Pragmatik / faydacı gerekçelerle kendini gizlemek zorunda kalan veya hisseden seçmenler.
Bu kategorileri biraz daha artırırsak tekrara düşeceğimiz kesindir. Bu nedenle sosyal bilimlerde bir olayın sebep veya sonuçlarını ortaya koyarken Pareto Optimumu gibi ben de buna kategorizasyonda Fidan Optimumu veya Fidan Sabiti ismini verebilirim. Bir olay, alt bileşenlere ayrıldığında, bir noktaya kadar kategorik ayrım yapılabilir. Belli bir ayrımdan sonra, artık her yeni kategorik bileşen, bir öncekinin tekrarı durumuna düşer ki işte buna, ‘Fidan Kategorizasyon Optimumu’ veya ‘Fidan Kategorizasyon Sabiti’ denir.
Şimdi biraz da kararsızlığı indirgeme yöntemlerine değinmek istiyorum. Bu bağlamda kararsız kalanlar için aşağıdaki soruları seçmenler kendi kendine sormalıdır.
- Bu seçim beni ne kadar etkiler. (Yaşam biçimi, özgürlük, ekonomik durumun gidişatı vs.
- Bu seçimde benim oyum neyi değiştirir. (Bu seçim ve gelecek her seçimde kullanılacak oy(lar), her şeyi değiştirebilecektir.)
- Bu seçimde en iyiyi bulamıyorsam ne yapacağım. (Bu seçimde en iyi olarak gördüğüm bir aday yoksa ELBETTE Kİ, en iyiye en yakını tercih edeceğiz. Yani az iyilerden en iyi olanı ya da mükemmeliyetçi yaklaşımla, kötülerden en az kötüsü olanı tercih etmek zorundayız.)
Dönem kararsız veya kayıtsız kalmak için çok çok lüks bir dönemdir. Bir oy bu gün için, Bin değil Yüz Bin kişinin yarınlar için, milyonlarca insanın kaderi olacaktır.
Hala mı kararsızsınız, o halde, şu anki ve gelecekteki çocuklarınızı ya da gelecek nesilleri düşünün. Size bu güzel Cumhuriyeti armağan edenleri düşünün ve bu cumhuriyetin temel değerlerine bağlı olarak devam etmesi gerekliliğini düşünün.
Yoksa siz kararsızlaştıramadıklarımızdan mısınız?
Kararsızlaştıramadıklarımızı tebrik ederiz.
Yarınki yazımızın konusu, her hakkın, kendi muhalefetini yaratması ve kararlılığın kararı olsun.
Aydınlık yarınlar dileklerimle, esen kalınız.
Not:
5 Nisan 2023 tarihinde yazmış olduğum, “Ağırlıklandırılmış Oylama Sistemi”ne ilişkin yazımın açık linkini aşağıya bırakıyorum.