Bir moda oldu, bir veya birkaç ilçenin veya ilin bir araya gelip te kurultay düzenlemesi. Her kurumsal yapılar, ciddi bir umutlar buketi olarak ilk toplantılarda ilk davetlilere ilk açılış konuşmalarıyla takdim edilir. Bu takdim, örgütlenmedeki çekirdek kadronun vizyonu açık, atılımcı, hasbi ruhları bünyesinde topluyorsa sonuç, çözüm ve çare üreten tüzel bir organizma olarak karşımıza arzı endam eder.

Fatsa Kurultayı önceki yazılarımda da belirttiğim gibi Fatsa’nın bir çekim merkezi olmasından dolayı sonuç getirecek bir oluşum gibi geliyor bana. Yalnız bunun için önemli bir kararın verilmesi gerekmektedir. Bu kararı vermek mahalli ve mülki makamların dirayetine bağlıdır.

Fatsa ve çevresini kalkındırma kurultayının çoğu örneklerde görüldüğü gibi “gurultay”a dönüşmemesi için kurultay nihai kararlarının bağlayıcılık müeyyidesi taşıması gerekmektedir. Ya da (en azından) yetkili makamların, çıkacak tavsiye kararlarına MGK kararları kadar önem vermeleri gerekmektedir.

Kurultaydan başarılı bir sonuç alınabilmesi için kurultay kararlarının mutlaka belediye encümen kararları veya belediye meclis kararları olarak kabul edilmesi gerekmekte, aynı şekilde bu kararların ilçe idare kurulu kararları olarak ta kuvvetlendirilmesi gerekmektedir.

Bu yapılmazsa kurultayımız “gurultay” olmadan öteye gidemeyecektir.

Kurultaydan başarılı bir sonuç alınabilmesi için kurultay kararlarının mutlaka belediye encümen kararları veya belediye meclis kararları olarak kabul edilmesi gerekmekte, aynı şekilde bu kararların ilçe idare kurulu kararları olarak ta kuvvetlendirilmesi gerekmektedir. Bunun için Fatsa Belediye Encümeni bir encümen toplantısında kurultay kararların encümen kararı olarak değerlendirilmesi kararını alabilir. Ya da Fatsa Belediye meclisinde bu kararların meclis kararı olarak kabul edilmesi oylamaya sunulur. Bunu kurultayla ilgili diğer ilçe ve beldeler de aynen uygulaması halinde, üretilen çözümler icraata geçirilme şansını yakalamış olur. Yoksa diğer bütün kurultaylar gibi toplantı biter güzel kararlar alınır ve ugulamaya konmaz böylece tarihteki “gurultay”lar serüvenine bir yenisi daha eklenmiş olur.

Paylaş

Etiketler: , ,