limon-kizartmasi-www-ahmetfidan.com

 

Limon dolması yazıma fevkalade güzel geri dönüşler oldu. Bir yemek ortaya koyuyorsanız, ortaya koyduğunuz lezzet size göre leziz olabilir. Bu yemeğin lezazeti ve nefaseti ölçülecekse eğer, bunun gerçekliğini ancak ve ancak diğer kişilerin tepkilerine göre değerlendirebilirsiniz. Ben zaten limon bağımlısıyım Bana göre limonun çekirdekleri hariç her bir parçası lezzetli. Limonlu ne yapılmışsa lezzetlidir.

Neden Limon Kızartması:

Bunun tek bir sebebi yok. Bir kere limon kabuğu zaten şeker ihtiva etmekte. Kabuğunun formunu da çok amaçlı kullanılabiliriz.

Kalamarı bilen bilir, Ben çiğ halini görünce pek uzak durdum uzun bir ara. Ama bir kokteylde masada duran kızartmaya benzeyen halka şeye uzandı çatalım. Ve bir lokma aldım. Müthiş bir lezzetti. İyi ki yemişim. Bu lezzetten belki de ömür boyu mahrum kalacaktım. O günden sonra menüde kalamar (kızartması) varsa istemişimdir. Bir keresinde de markette dondurulmuş gıda dolaplarına bakınırken, orada kalamara benzer halka şeklinde torbalanmış bir şey gördüm. Dışına baktım,  soğan halkası yazıyordu. Deneyeyim dedim. O günden beri markette soğan halkası gördüğümde mutlaka alırım. Üstelik soğan halkası hem kilo ve kollestrol sorunu olanlara daha da uygun. Ayrıca soğan halkası ile kalamar birbirine yakın lezzetler olsa da fiyat açısından soğan halkası kalamara göre üçte iki daha ucuz. O günden beri kalamar yerine soğan halkası tüketiyordum.

Bütün bunları neden yazdım. Bir gün yine limonun içini sıkıp kabuğunu halka halka dilimleyince kalamar veya soğan halkası geldi aklıma. Acaba limonu kalamar veya soğan halkası gibi yapabilirmiyim diye düşündüm. Çünkü limon kızartması da kalamar kadar olmasa da soğan halkası kadar leziz (diye düşünüyorum.) Üstelik çok çok daha ucuz ve diğer kızartmalara göre çok daha sağlıklı.

Zaman kaybetmeden hemen işe koyuldum.

Bizzat Denedim Test Ettim. (Bana Göre) Fevkalade Bir Lezzet!

Önce Malzemeler:

1. 4 Adet Limon [Önemli uyarı: Limon alırken kabuğu kalın (etli) limonları tercih etmelisiniz]

2. İki çorba kaşığı galeta unu

3. İki çorba kaşığı buğday unu (dileyen bir tatlı kaşığı da mısır unu ilave edebilir)

4. Üç adet yumurta

5. Bir tatlı kaşığı şeker

6. Bir tatlı kaşığı (en küçük paketten bir paket) kabartma tozu

7. Dör tel yeşil nane

8. Bir dolu çay bardağı Süt (yoksa su kullanabilirsiniz)

9. Bir adet orta büyüklükte domates

10. Yeteri kadar sıvı yağ (kızartma yapmak için)

Vee, Limon Kızartmasının Yapılışı:

Limonu ortadan ikiye kesiyoruz. İçini limon sıkacağı ile boşaltıyoruz. Bu içi boş limonları acılığı gitsin diye üç dört saat suda bekletiyoruz. İki saat geçtikten sonra bir kez suyunu değiştiriyoruz. Üç saat sonra limonları güzelce tekrar sıkarak sudan arındırıyoruz. İçi boşalmış limon kabuklarını halka formu oluşturacak şekilde 5’er mm paralel aralıklarla dilimliyoruz. Limonları tahtada dilimlemeyiniz. Tahtada dilimlerseniz halka formu bozulur. Bunun için içi boşalmış limonları elinizi kesmeden katlayarak halka olacak şekilde kesmelisiniz. Önemli Not: Limonları halka halka keserken aman elinizi kesmeyin. Zira halka halka kesmesi oldukça zor.

Bunları yaparken başka bir kapta da marmelatı hazırlıyoruz.

Marmelatın Hazırlanışı:

Büyükçe bir kaba galeta ununu boşaltıyoruz, Üç yumurtayı üzerine kırıyoruz, buğday, gerek görürseniz mısır unu ve şekeri dilediğiniz kadar tuzu ve bir dolu çay bardağı sütü (yoksa suyu) içine boşaltıyoruz. Sonra mikser ile çırpıyoruz. Marmelatın krep hamurundan az daha koyuca olması marmelatın limon kabuğuna iyice yapışması açısından önemlidir.

Öte yandan ocağı derince bir kızartma tenceresi veya tava koyup kızartmaya uygun miktarda sıvı yağ koyuyoruz.

Yağı kızdırdıktan sonra, limon kabuklarını marmelata batırıp (bulayıp) kızğın yağa teker teker atıyoruz. Halkaların birbirine yapışmaması açısından tek tek atılması önemlidir. Aynı anda birden çok halka pişirmek için kızartma kabının genişçe olması size hem enerjiden hem zamandan hem zahmetten hem de lezzetten kazandıracaktır.

Yağın içindeki limon halkaları koyu (turuncuya çalan) sarı renge geldiğinde içine kağıt peçete koyduğumuz tabağın içine teker teker bırakıyoruz.

Ama tabağı süslemek istiyorsanız, peçete koymaksızın dört tel yeşil naneyi (yoksa maydanoz’u altlı üstlü, sağlı sollu ortada boşluk kalacak şekilde koyuyoruz. Domatesi de ortadan kesip bir parçasını tabağın iç merkezine kapaklıyoruz. Pişen kalamarları (pardon limon halkalarını )))) ordinat ve apsis ekseninin köşelerine düzgünce yerleştiriyoruz. Tabağı sofranın ortasına koyuyoruz ve servise sunuyoruz. Herkes kendi tabağına ortadaki kızartma tabağından kendi önüne denk gelen ordinat ve apsis ekseni köşesindeki kısmından alıyor. Bu arada, yemeğin dört kişilik olduğunu da tekrar hatırlatalım.

Sıkmış olduğunuz limon suyunu da bir güzel süzüp limonata yapıp kızartmanın yanında kadehlere doldurup içecek olarak kullanırsınız.

İşte bu kadar. Bakın hiç zor değilmiş değil mi?

Unutmayın yemek yapmak bir sanattır. İçine sevginizi de kattıysanız, ortaya eser değil ŞAHESER çıkarmış olursunuz.

Efendim mutlu parazlar. Kalın sağlıcakla. Pazar kahvenizi unutmayın ama. Evde kızınız varsa kahveyi kızınıza yaptırın.:-)

Not:
www.sinematur.com, www.ahmetfidan.com, www.ahmetfidan.com, ile, Kuzey, Gazete Gerçek, vb. kağıt bası gazetelerde yayınlanmaktadır. Yazarın izni olmaksızın başka hiçbir yayın organında kaynak veya dipnot göstermeksizin kısmen veya tamamen alınamaz, çoğaltılamaz.
Paylaş

Etiketler: , , , , , , , , , , , , , ,