Bilimsel bir dergiye (Kent Akademisi) Dr. Osman Sirkeci tarafından yazılan editör mektubu türünde Sokak Ekonomisi Bildirgesi ile başlayan Sokak Ekonomisi Hareketi, başta kendisi olmak üzere, Prof.Dr. Kamuran Elbeyoğlu, Prof.Dr. Frank Bezzina, Dr. Merve Yıldırım, Dr. Ahmet Fidan, Dr. Simon Grima, Dr Justyne Caruana, Doç.Dr. Huriye Toker ile dalga dalga Türk ve Dünya bilimsel camiasına yayılmaya devam ediyor. Sektör içinde ve bürokraside ise, Türkiye lokasyonunda, Mersin Mezitli ekibi, başta Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Mezitli Kent Konseyi Başkanı, Sibel Gelbul, (Global Sokak Ekonomisi Platformu (GLOSEP) yönetim kurulu üyesi, Sibel Furtana, GLOSEP Basın Medya Koordinatörü Semir Bolat, Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu başkanı Ali DALYAM ile devam ederken, Hindistan lokasyonunda ise, Anurag Shanker ve Arbind Singh ile uzak doğuya açılmıştır.
III. Demokrasi Kongresi Küresel Sokak Ekonomisi Konseptinde “Sokakta Barış” temasıyla öngörülen Malta Valetta’da, Malta Üniversitesi Old Kampüs Konferans Salonunda gerçekleşen kongre, 2 gün akademik oturumlu, 5 gün saha uygulamaları ve incelemeleri ile toplamda, 7 gün sürdü. Kongre, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu farklı ülkelerden sivil toplum örgütü temsilcilerini bir araya getirdi.
İki gün boyunca yoğun bir program içinde gerçekleşen kongrenin açılış konuşmasını, Malta Gozo Devlet Bakanı, Dr Justyne Caruana yaptı. Ardından, 2 milyon üyesi bulunan, Hindistan Ulusal Sokak Satıcıları Birliği NASVI Ulusal Koordinatörü, Arbind Singh de kongrede açılış konuşması yaptı. Kongrede Giresun Üniversitesi Rektörünü temsilen Karadeniz Stratejik Araştırmalar Merkezi (KARASAM) Müdürü Dr. Abbas Karaağaçlı konuşurken, Giresun İİBF Dekanı Prof.Dr. Betül Karagöz Yerdelen‘in mesajı da Dr. Sirkeci tarafından okundu.
Kongre’ye Online Bilgi İletişim ve Medya Hizmetleri yayın grubumuza bağlı Uluslararası Kent Akademisi Dergimiz kurumsal olarak katılırken, Kent Akademisi’ni temsilen de Genel Yayın Yönetmeni sıfatıyla katılım sağladım.
Global Sokak Ekonomisi Kongresi’nin akademik oturumlarının ardından, Türkiye Cumhuriyeti Malta Büyük Elçisi Başak Türkoğlu kongre Düzenleme heyetini büyük elçiliğimizde kabul eti. Büyük elçilikte yapılan görüşmelerde Malta’nın dış ticaretinde Almanya’dan sonra ikinci sırada yer alan Türkiye’nin ticari ilişkilerin sürdürülebilir olan ilişkilerine kültürel ve Akademik çalışmalarında katılmasıyla Giresun Üniversitesi ile başlayan Toros Üniversitesi, Aydın Üniversitesi, İzmir Demokrasi Üniversitesi, Yaşar Üniversitesi ve Gümüşhane Üniversiteleri’nin de katılmasıyla güçlendirilmeye başlanmasının gelecekte de artırılmasının önemi anlatılmıştır. Gozo Bakanı Sayın Dr Justyne Caruana ile başlıyan ve onunda desteği ile Malta’da yapılmış olan bu konferans ile önümüzde ki yıllarda yapılacak olan çalışmalar kurulmuş olan bilim köprüsü ilerde de devam edecektir.
Önümüzdeki yıl 2019 Şubat ayında Mersin’de düzenlenecek konferansa: “Karadeniz temiz sokak ekonomisi Karadeniz ülkeleri, Akdeniz temiz sokak ekonomisi Akdeniz ülkeleri, Toplantıları hakkında bu işi başından beri destekleyen ve ilişkilerin bu düzeye gelmesine katkı sağlayan Dr. Justyne Caruana ile sayın büyükelçimiz Başak türkoğlu’nun katılımıyla daha da çok güçlendirilerek istenilen seviyeye gelmesi sağlanmış olacaktır.
Bu Kongre, ile önemli aşamaya gelen Akademik, Kültürel Ve ekonomik ilişkilerin her gün biraz daha genişlemesi için çok umut veren bir gelişme olacağı tahmin edilmektedir.
Etiketler: demokrasi kongresi, dr. ahmet fidan, dr. osman sirkeci, glosep, malta, mikron girişim, sokak ekonomisi, sokak ekonomisi hareketi