İnisiyatif (takdir yetkisi) sizin için ürkütücü bir RİSK mi yoksa farkedilebilmeniz için bir FIRSAT mı?
Randevu düzenlemelerinizde SAATİ mi esas alıyorsunuz, DAKİKAYI mı, randevulara sadakati ANGARYA olarak mı görüyorsunuz yoksa YAŞAM BİÇİMİ olarak mı?
Toplantıların amacı konuşulan her şeyin keyifle (Nasrettin Hoca’nın hindisi gibi) dinlenildiği ve ikramların tüketildiği MESAİ KAYNATMA OTURUMLARI mıdır yoksa toplantıya ilişkin her konuda not alınması gereken ve gerektiği yerde görüş veya düşüncelerin çekinmeden dile getirildiği ÇÖZÜMLERDE KAYNAŞMA OTURUMLARI mıdır?
Bardağın DOLU tarafı mı, BOŞ tarafı mı yoksa HER İKİ TARAFI mı dikkatinizi çekmekte?
Sorunları DÖVÜNÜLECEK olgular olarak mı görüyorsunuz, ÇÖZÜLECEK olgular olarak mı görüyorsunuz?
İşinizi YAŞAMINIZA RAĞMEN BİR MECBURİYET olarak mı yoksa YAŞAMINIZ İÇİN BİR SANAT olarak mı görüyorsunuz?
Önce yetki isteyip yetkiyi kendinize siper edip onun ESİRİ mi oluyorsunuz yoksa yetki gerektirmeyen alanlardan başlayıp yetkilerin SEFİRİ mi oluyorsunuz?
Yardım etmiyorlar diye SIZLANIYOR musunuz yoksa insanları işe ‘bir şekilde’ seferber edip HIZLANIYOR musunuz?
Üstlerinizin her işe karıştığını şikayet edip YAKINIYOR musunuz, üstlerinizi (haklı ve doğruluğunuza güvenerek) yönetebileceğinizi düşünüp önünüze değil, ileriye BAKINIYOR musunuz?
Şimdiye kadarki gelenekselleşmiş hataları veya yanlışlıkları ASLA DEĞİŞMEZ GERÇEKLER olarak mı algılıyorsunuz, yoksa bunları öğrenilmiş çaresizlikler olarak görüp ÖNCELİKLE DEĞİŞTİRİLMESİ GEREKEN GERÇEKLER olarak mı görüyorsunuz?
Olumsuzluklar karşısında hemen araştırma yapmadan OLMAZ mı diyorsunuz, yoksa her şart ve durumda çözüm bulunur, olmaz, ‘OLMAZ’ mı diyorsunuz?
Profesyonellik bir gereklilik veya zorunluluk değil, profesyonellik bir yaşam biçimidir. Profesyonellik için yapılan bir işten veya uğraştan para kazanmak şart değildir, o işin veya uğraşın kendi içinde sistematik, tutarlı ve oyunun kurallarına göre oynanması ve bu haliyle rutine bağlanması yeterlidir.
Sevgili pazar dostları, profesyonellik bir zorunluluk olarak görüldüğü sürece yorucu, yıpratıcı, yaşlandırıcı bir etkiye sahiptir. Zaten profesyonelliği zorunluluk olarak değil de yaşam tarzı olarak görürsek hem daha kaliteli yaşamış olur, hem de kaliteli yaşamımızı sürdürülebilir hale getiririz.
Not:
Bu yazı, https://www.bilgiagi.net, https://www.bilgievreni.com, https://www.gazetecanik.com, https://www.kamudanhaber.com, https://www.siyasalforum.net, https://www.ahmetfidan.com ile, Halkın Sesi, Gazete Canik vb. kağıt bası gazetelerde yayınlanmaktadır. Yazarın izni olmaksızın başka hiçbir yayın organında kaynak veya dipnot göstermeksizin kısmen veya tamamen alınamaz, çoğaltılamaz
Etiketler: kaliteli yaşama, pazar yazısı, profesyonel misiniz, profesyonellik