Resim: Türk Salatası (Turkish Salat): Sebze Borânî

Fidania Mutfağı (FidaniA Cuisine; bu gün de yeni bir soğuk yemek (meze) ile sizlerle.

Yurdumun bilim insanları, konuşma ve düşünce özgürlüğü noktasında cesaretleri kırıldıkça, kurufasülye tarifinin “of” olduğu konjonktürde, döneme uygun yemek tarifleri icat ediyor. İşte bunlardan bir örnek. Yoldaki Yolcunun bu günkü soğuk yemeği, (mezesi) Türk Salatası / Turkish Salat, “Sebze Borânî” Bir önceki cümlede geçen koyu renkli yazan yemek adı, © yoldaki yolcuya aittir. Bizzat Kendisi bu yemeğe ad vermiş ve mutfaklar alemine icadını sunmaktadır.

Bu yazımız yarı şaka yarı ciddi tadında olacaktır. Evet yemek icat etmek ve yemek tarifi yazmakla nazik bir serzenişimizi yaptıktan sonra, sahiden ciddi ciddi icat ettiğimiz yemeğin tarifinin ve verdiğimiz yemek adının bütün kültür ve bilim dünyasında sahipliğini ilan ediyoruz.

Şimdi gelelim allayıp pullayıp reklamını yaptığımız yemeğimize.

Adını üstte duyurduğumuz Türk Salatası türünde yemeğimizin adı, “Sebze Borâni”dir. Yemeğimiz, her fakir fukara ve dar gelirli ailenin mutfağında bulunabilecek malzemelerle yapılabilmektedir.

Yemeğimiz çok çok az kalorili, çok çok ekonomik ve çok çok kısa sürede yapılmaktadır. Toplamda 10 dakikada yapılıp servis edilmektedir.

Yemeğimiz için, evinizde buzdolabınızda, bahçenizde size en yakın salata türlerinde kullanabileceğiniz malzemelerden birer ikişer tezgaha getirip bi güzel yıkadıktan sora küp küp onları kesip, sonra sarımsaklı, tuzlu, zerdeçallı (bana göre zenceçallı) bir buçuk iki kase yoğurt karışımına ilave edip karıştırılıp servis edilmesinden ibarettir.

Malzemeler:

Bir kere evre hangi salata sebzesi varsa onlar bu soğuk yemeğimiz için uygundur. Baştan belirtelim.

DÖRT-BEŞ KİŞİYE GÖRE:

  1. İki orta büyüklükte salatalık,
  2. İki orta büyüklükte domates,
  3. İki orta büyüklükte havuç,
  4. İki orta büyüklükte taze köy biberi (yoksa da Hz. çarliston da olabilir.)
  5. Varsa taneli haşlanmış bakliyat (Haşlanmış nohut, bezelye, mısır olabilir)
  6. Salatalık o an evde yoksa kornişon turşu ile ikame edebilirsiniz.
  7. Varsa üç dört tel maydonoz,
  8. İki üç büyükçe diş şarımsak (yoksa sarımsak tozu da olabilir.)
  9. Bir buçuk kase yoğurt
  10. Zenceçal ))
  11. Pul biber
  12. Hakikisinden sadece ve sadece ve sadece…)) bir tatlı kaşığı zeytinyağı… bu kadar yetsin. Tuzu da yazmayalım.

YAPILIŞI:

Sebzeler bi güzel yıkanır, hepsi (maydonoz hariç)) küp küp doğranır hazır edilirken, öncelikle havuç doğranır ve küçük bir tavada yarım tatlı kaşığı yağda yarı açık ateşte, 5 dakika yarı düzeyde haşlanacak şekilde sote edilirken, bir yandan da küp küp sebzeler doğranmaya çalışılır. Sebze doğrama işi 3 dakikada bitirildikten sonra sarımsaklı tuzlu yoğurdumuzu karıştırıyoruz. Karıştırır karıştırmaz hangi sebzeler varsa yoğurdun içine dolduruyoruz. Eş zamanlı olarak varsa evde haşlanmış nohut, mısır bezelye onlardan da üç dört çorba kaşığı ilave ediyoruz. En üstte, sote edilen havucu döküp en üste de ZENCEFİL VE ZERDEÇAL karışımı (Zenceçal) bir çay kaşığı kadar üzerine döküp karıştırıyoruz, güzelce bir kaba alıp üzerine de pul biber ve nane çileleyip (varsa) maydanoz ekip servis ediyoruz. Hepsi bu kadar. 10 dakikamız doldu.

Afiyet şeker olsun. Korkmayın. Yemeğimiz kesinlikle diyettir. Vegan mutfağına uygundur. Burada en önemli husus, malzemeye mayonez kullanmamak için, ZENCEÇAL)) tozu kullanmamızdır. Havucu haşlayıp uygulamak ta, mayonezi ikame etmek için, yoğurda, hafif sarımsı rengi vermek içindir.

Bir küçük not: Domates, sarımsaklı yoğurtlu karşıma güzel yakışmaktadır. Damak tadımıza uygun düşmekte. Bir de şu gülümseme işareti koyduğum ZENCEÇAL olayından bahsedeyim.

Ben mutfakta zencefil ve zerdeçalı ayrı ayrı kullanmıyorum. Zencefil tozu ve Zerdeçal tozunu yarı yarıya karıştırıp karma olarak kullanıyorum. Buna da kendim “ZenceÇal” adını verdim. Konu muhabbet bundan kaynaklanmaktadır.

Hepimizin geleceği aydınlık olsun efendim. Yemek tarifi yerine bilim de paylaşacağız. Elbette ki yolda bilim de var, kültür de, yemek içmek te…..

Esen kalınız.

Paylaş