Resim: Üniversite Geneli Ortak Seçmeli Derslerin Faydaları ve Bazı Öneriler

Üniversite geneli ortak seçmeli ders uygulaması 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 14 ve 44. maddelerine dayanılarak ve her Rektörlüğün kendi yönetmelik ve/veya yönergeleri çerçevesinde uygulamaya konulmuştur. Bu eğitim yöntemi uygulaması, yüksek öğretim sistemimize yeni girmiş bir uygulamadır. Yükseköğretim sistemindeki bu uygulama, mikro Erasmus veya mikro Farabi uygulaması gibi psikolojik etkiye sahiptir.

A. ORTAK SEÇMELİ DERSLERİN FAYDALARI:

1. Bu yöntem, öğrencilerde genel düşünme, analiz yapma, kıyaslama ve/veya benchmarking yapma fırsatı sunmaktadır.

2. Eğitimciler, farklı akademik birimlerden gelen öğrencilerin sinerjisi ile kendisini daha fazla geliştirebilmektedir.

3. Öğrenciler üniversite geneli farklı akademik birimlerden katılan öğrencilerle sosyalleşip kaynaşabilmekte, öğrenciler arasındaki iş birliği artmaktadır.

4. Bu dersler, öğrencilerin dersleri içselleştirebilmelerine ve seçtikleri dersi daha çok sahiplenip öğrenme duygularını geliştirmelerine katkıda bulunmaktadır.

5. Bu dersler, aşağıda belirttiğim hususlar çerçevesinde yapıldığı ölçüde, öğrencilerin kavrama ve algılama becerileri üzerinde çarpan etkisi yapacaktır.

B. ORTAK SEÇMELİ DERSLERİN YÜRÜTÜLMESİNDE DİKKATE ALINABİLECEK HUSUSLAR:

1. Ortak seçmeli dersler, varsayılan olarak Rektörlük merkez kampüsünde VEYA mümkünse sürekli eğitim merkezlerinde yüz yüze ve bu derslere ayrılmış sınıflarda yapılmalıdır.

2. Merkez kampüs dışındaki bağlı akademik birimlerden bu dersi almak isteyen öğrenciler çevrimiçi ve/veya hibrit yöntemle bu dersi alabilmelidir.

2. Bu sınıflar, uzaktan eğitime açık altyapı ile donatılmış olmalıdır.

3. Ortak seçmeli dersi alan öğrencilerden dileyenler yüz yüze, dileyenler uzaktan eğitime katılabilmelidir.

4. Ortak seçmeli derslerde (yüzyüze veya çevrimiçi fark etmeyecek şekilde) devam zorunluluğu veya en azından %60 devam zorunluluğu aranmalıdır.

5. Ortak seçmeli ders havuzuna bu dersi vermek isteyen hocalar, güz ve bahar yarı yılı için ayrı ayrı ders önerebilmelidir.

6. Ortak seçmeli derslerde 200 kişiyi geçen sınıflar ya bölünmeli ya da 200 ün üzerindeki öğrenciler 100’erli olarak şubelere ayrılmalıdır.

7. Ortak seçmeli derslerin öğrencilerin sosyalleşmeleri ve çok kültürlülüğü açısından çok büyük bir avantaj ve fayda olduğu gerçeğinden hareketle, bu derslerden bazıları uygulamalı olarak yapılabilmelidir.

8. Ortak seçmeli dersler için üniversitelerde bir yürütme kurulu oluşturulmalıdır.

9. Ortak seçmeli ders sınavları olağan sınav dönemlerinin ilk veya tercihen son gününe getirilmesi kurumsallaştırılmalıdır.

10. Uygulamaya dayalı seçmeli derslerin sınavları uygulama projeleriyle (çevrimiçi hibrit yöntemlerle) desteklenmelidir.

11. Ortak seçmeli dersler, fakülte veya diğer bağlı akademik birimlerin 3. ve 4. sınıflarında veya 1. ve 2. dönemde yürütülmelidir. 1. ve 2. sınıfta okutulması ile 3. ve 4. sınıfta okutulması konusu, alan araştırmaları ile tespit edilip eğitim psikolojisi açısından optimum karar verilmelidir.

12. Ortak seçmeli derslerin, çift anadal programı (ÇAP) yapanlar için iki ayrı yılda da bu dersi alabilmeli, yan dal yapanlar için bu tercihli olabilmelidir.

13. Ortak seçmeli dersler, Sürekli Eğitim Merkezleri ile koordinasyon kurularak üniversite dışı eğitim ihtiyacı olanlara da teşmil edilebilmelidir.

14. Üniversitelere ait, ORTAK ZORUNLU/SEÇMELİ DERSLER EĞİTİM ÖĞRETİM VE SINAV YÖNERGELERİ bu hususları dikkate alarak yeniden düzenlenebilir.

Önerilerimizin kısmen de olsa uygulamaya konulması veya eğitim sistemindeki uygulayıcılar için fayda sağlaması veya en azından bir nebze de ışık yakması bizleri ziyadesiyle mutlu edecektir. Ortak akıl ve sağduyu ve her şeye rağmen önce eğitim ülkemizin temel ve başat gereksinimidir.

Esenlik dileklerimle.

ANALİZ İÇİN ÖNERİ KAYNAK:

Vural, M. S. & Kaplan, S. (2020). Statistical analysis and detection of preferences in common elective courses. Acta Infologica, 4(1) https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/1233349 

Paylaş

Etiketler: