Resim: İyi Niyetli Etik Kapsamlı Sıralı Hak Arama Yolları
Seferberlik ve Savaş Hali Tüzüğü ile Seferberlik ve Savaş Hali Yönetmeliği Arasındaki Alegori
Yazı Alt Başlığı: Kamu Yönetiminde Tüzüklerin Yönetmelikleştirilmesi Süreci[1]
Seferberlik ve Savaş Hali Tüzüğü (SSHT) nün değişim gerekçeleri, alegorisi veya gizemması toplum katmanlarında konuşulmaya devam edilirken bazı gri alanların giderilmesi gereksinimi doğmuştur.
Türk silahlı kuvvetleri ve ASAL (Askeralma) teşkilatı 1839, 1879, 1928 yıllarında değişim geçirmiştir. 1983’te kabul edilen 2941 sayılı 24 maddelik Seferberlik ve Savaş Hali Kanunu[2] ile seferberlik sistemi değişime uğramıştır. 1990 yılında yayınlanan 110 maddelik Devamını Okuyun
Resim: İyi Niyetli Etik Kapsamlı Sıralı Hak Arama Yolları
Etik Kapsamlı Sıralı Hak Arama Yolları
Etiketler: etik
Resim: Kamu Yönetiminde İktidarın Tunç Kanunu
Yönetimin veya işletmenin beş temel (2 yardımcısı ile birlikte, 5+2 fonksiyonuna) Planlama, Örgütleme, Koordine / Organize Etme, Yönlendirme / yöneltme ve denetleme fonksiyonlarına güdüleme / motive etme ve eğitme / yetiştirme fonksiyonlarını da ilave ettiğimizde, bu mekanizmaların optimum düzeyde çalışabilmesi için, ideal tip yönetim / erdemli yönetim veya kaliteli yönetim ortamı gerekmektedir.
İşletme veya yönetimler özel sektör kapsamında ise, buna kaliteli ve ideal yönetim derken, kamu yönetimi kapsamında ise, buna erdemli yönetim diyebiliriz.
Kamu yönetiminde iktidarın erdemli bir yönetim sergilemesi için, tecimsel kaygılardan uzak olması gerekir. Aksi takdirde, Devamını Okuyun
Resim: Mobbing Nedir Ne Değildir?
İş yaşamında mobbing kavramı ilk kez 1980’li yılların başında İsveç’te yaşayan psikolog Heinz Leymann tarafından kullanılmıştır. Kuzey ülkeleri ile Anglosakson ülkelerinde “mobbing” olarak adlandırılan söz konusu kavram, Latince’de “kararsız kalabalık” anlamına gelen “mobile vulgus” teriminin “mob” kökünden türemiştir. İngilizce’de çevresini kuşatma, topluca saldırma ya da sıkıntı verme anlamına gelen “mobbing” sözcüğü, daha çok bir hayvan sürüsünde zayıf üyenin diğer güçlü üyeler tarafından etrafının sarılıp yok edilmesini ifade etmek için kullanılmaktaydı.
“Zorbalık” anlamına gelen “bullying” terimi ile de ifade edilmektedir. Ancak Devamını Okuyun
Resim: Siyasal Düşüncelerdeki Flörtleşme Karmaşasının Sonuçları
Yakın Dönem Türk Siyasal Hayatındaki Siyasal ve İdeolojik Evliliklerin Yumuşakçalaşma Süreci ve Cinin Şişeden Çıkması
Son 25 yılın belki de tek en iyi yönü, yakın dönem Türk Siyasal Hayatında her kesimin her kesimle bir şekilde bir dönem dahi olsa kurumsal evlilik ve flört dönemi yaşamış olmasıdır. CHP-Saadet, AKP-HDP, MHP-AKP, CHP-İyi Parti, İşçi (Vatan) Partisi-AKP, İyi Parti-HDP, CHP-HDP, Saadet-ÖDP-CHP-BBP… vs. Eski ideolojik ayrışmaları temsil eden her bir parti, hem iktidar hem muhalefet bloğunda birbiriyle çapraz-düz, simetrik-asimetrik, soyut-somut, doğrudan-dolaylı sıra dışı ne kadar olacaksa en az o kadar karmakarışık ilişkiler içine girdiler, ortaklık yaptılar, belki dost, belki kardeş, berki ortak belki işbirlikçi oldular. Bu ilişkiler bütünü evlilik olsaydı eğer, rengârenk çocuklar, hatta ucubeler doğardı. Çünkü bu süreçte bu partilerin hem ilişki türü, hem de ilişkide bulunan kitlelerin yapısı anomalilerle doluydu.
Kısaca, Z. Gökalp’ten gelen, Türkçülük-Batıcılık-İslam’cılık* akımlarını temsil eden, onlarca parti, hem iktidarda hem muhalefet kanalında çok yakın işbirliğine ve ortak kadere baş koydular.
Bu gün için hiç bir siyasi partinin hiç bir siyasi partiyi VATAN HAİNİ veya Devamını Okuyun
Resim: Gülhane / Doktorlar da Bir Editördür. 14 Mart Tıp Bayramı… Tarihsel ve Sosyokültürel Değiniler…
Sıcağı sıcağına bu güne dair kutlamamızı yapalım diyeceğim ama, uydum kalabalığa mantığını hiç sevmedim, sevmeyeceğim.
14 Mart Tıp Bayramı. Ne güzel, neyin ne olduğunu bilmeden kutlama yapmak, sahnelerden, plazma ekranlardan veya köşelerden mesajlar yağdırmak.
Ne güzel, kolaydan üfürmek, ne güzel…
Neydi 14 Mart:
Önce şunu hemen belirtelim. 14. Mart Dünya Tıp günü filan değil. Dünyada farklı ülkeler farklı zamanlarda tıp gününü veya bayramını kutlarlar. Türkiye’de bu tarih, önce 14 Mart’ta kutlandı. Zira bu tarihte, tıbbiyelilerimiz İşgal altındaki İstanbul’un protestosunu yapmışlardı.
Nereden Nereye?
14 Mart 1827 yılında ‘(Çarşamba Günü) İstanbul Şehzadebaşındaki Tulumbacıbaşı Konağında II. Mahmut tarafından, Hekimbaşı Mustafa Behçet’in talebiyle kurulan ilk Cerrahhane olan “Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire’nin kurulmasıyla bu günün anlam ve önemi ortaya çıkıyor. Bu Cerrahhanenin kurulmasıyla Devamını Okuyun
Etiketler: 14 mart, doktorlar günü, tıbbiye, tıp bayramı, tıp günü, tıp haftası