Ahmet Fidan Kişisel Resmi Web Sitesi
Bilgi paylaşıldıkça anlam kazanır

:: Kent/Şehir

 

 

Resim: Sürdürülebilirlik için Optimum Dönüşüm

Editorial Letter:

Optimal Transformation for Sustainability

Evrenin varsayılan ayarı olan dönüşüm aslında ömürlülük kavramının da bir fonksiyonu değil midir? Sadece canlıların dönüşümü değil, canlı ve cansız tüm doğanın dönüşümü hatta daha da geniş açıdan bakarsak, sistemlerin ve kurumların dönüşümü. Bu bağlamda devletler başta olmak üzere her şeyin ömrü ve sonuç olarak dönüşümlülüğü gerçeği maruz kalınan en belirgin olgudur.

Bu yazımızda dönüşümün optimum boyutlarına değinmek istiyoruz. Burada birkaç temel nokta üzerinde durulabilir. 1. Dönüşümün periyodu, 2. Dönüşümün karakteri. Dönüşümün periyodunu düşündüğümüzde, bu periyot dönüşenin yenilenmesi noktasında ise, ne kadar sıklıkta, dönüşenin metamorfoz gibi, başkalaşması anlamına gelecekse ne kadar uzun dönemde olduğu veya olacağı, durumun istenilen veya kaçınılan durum olup olmaması bakımından önem arz edecektir. Bunun yanında Devamını Okuyun

Mayıs 16th, 2024 | in Kent/Şehir, Toplum, Yaşam | Yorum Yapin

 

Resim: Geçmişteki kentler ve gelecekteki kentler!

Editorial Letter:

Cities in the Past and Cities in the Future

 

Uygarlığın bugüne kadarki birikimine göre, evrenin kendi içinde henüz keşfetmediğimiz ve tam olarak algılayamadığımız sistematik ilişkiler içinde olduğunu gözlemleyebiliyoruz. Bu sistematik ilişkinin gücü ve yaygınlığı, hem cansız hem de canlı varlıklar arasında devamlılığı sağlamaktadır. Bu devamlılık, bilinir ve kontrollü olduğu sürece evrimselleşme süreci beklenilir veya umulur şekilde gelişmektedir.

Şüphesiz ki 500 yıl sonraki geleceğin dünyası, son on bin yıla ait gezegenimiz kapsamlı yaşamın veya koloninin ötesine geçecek ve yakın gezegen ve ötegezegenlere taşkın bir nitelik taşıyacaktır. Bu aşamaya gelene kadar da, yakın gelecek 100-500 yıllık zaman içinde yer küremizde yine son on bin yıldır, bakir kalan yeraltı, okyanus dibi, Devamını Okuyun

Mart 16th, 2024 | in Kent/Şehir, Toplum, Yaşam | Yorum Yapin

 

Resim: Ku-Yerel Distopya!

Editorial Letter:

GloCal Dystopia / Kü-Yerel Distopia!

1979 yılında inşa edilen ve en son 6 Temmuz 2022’de bombalanarak tahrip edilen Georgia Guidestones anıtında 12 dilde 10 emir (ilke) yazılmıştı. Bu ilkeler aslında tek dünya devletinin doğa ile uyumlu ve sürdürülebilir insan yaşamının ilkeleriydi.

 

Klasik tarihe göre Homosapienslerin dünyada görülmesinden bu yana 300 bin yıl geçmiş olsa da 300 bin yılından MÖ. 3200’lerdeki yazının icadına kadar ne olup bittiğine dair arkaik kalıntı ve tahminlerden başka tartışmasız net bilgilere sahip değiliz. Ancak, yazının icadından sanayi dönemine kadar türümüz, doğa ile uyumlu şekilde Devamını Okuyun

Ocak 16th, 2024 | in Kent/Şehir, Toplum, Yaşam | Yorum Yapin

 

Resim: Akıllı Kentlerin Ötesi

Editorial Letter:

Düne kadar düzlemsel algı, bu gün için, holografik bakışa doğru evrilmekte.

Merhaba kıymetli okurlarımız, yazarlarımız ve yayın sürecinde bize destek olan editörlerimiz ve sayıları binleri geçen güzide hakemlerimiz.

Tarım, sanayi, bilgi toplumu ve on yılı aşkındır şahsımın kullandığı tabirle, bilgi ötesi toplumu (cybersapience toplumu), Toffler’in üçüncü dalgasını aşıp, endüstri 4.0’ı da geçerek ardından endüstri 5.0’a doğru yol almakta.

Bugüne kadar düzlemsel baktığımız dünya bir çeyrek yüzyıl içinde holografik yapıda minik bir evrene dönüşüverdi. Düşünce ve tasarımda, yatay ve dikey uzamların, toroidal yapılara, toroidal yapıların artırılmış gerçeklikten Devamını Okuyun

Aralık 16th, 2023 | in Kent/Şehir, Toplum, Yaşam | Yorum Yapin

 

Resim: Sürdürülebilir Kalkınma ve Kent

Editorial Letter:

Sürdürülebilir Kalkınma ve Kent

Yeni yüzyıla, yeni yayın periyoduyla!

Merhaba kıymetli okurlarımız, yazarlarımız ve yayın sürecinde bize destek olan alan editörlerimiz ve sayıları binleri geçen güzide hakemlerimiz.

Bugünlere kadar hep geleceğe dair belirsizliklerin olağan düzenliliği söz konusu iken, iki binli yılların ikinci çeyreğinden sonra, insanoğlunu bekleyen geleceğin kestirimi, tarih öncesinden bugüne hiç bu kadar zorlaşmamıştı. Zira o devirlerde yerküremizin temel yapı taşına ilişkin büyük ölçekli makro değişkenler olmuyordu. Ayrıca öte gezegenlere, evrene ve hatta (olası) evrenlere ilişkin bir veri yoktu. Oysaki bu yıllar ve sonrasında bu donelere ilişkin varlık ve bu varlığın belirsizlikleri bizleri şimdiye kadarkinden Devamını Okuyun

Kasım 10th, 2023 | in Kent/Şehir, Toplum, Yaşam | Yorum Yapin

 

Resim: Türkiye’nin Emeği ve Birikimi, Türkiye Yüzyılı…

Editorial Letter:

Türkiye’nin Emeği ve Birikimi, Türkiye Yüzyılı…

Gururluyuz…
Merhaba değerli Kent Akademisi okurlarımız, yazarlarımız, yayın masasındaki güzide ekibimiz ve yayın sürecinde bize destek olan alan editörlerimiz ve sayıları binleri geçen güzide hakemlerimiz.
Bu sayıya Editör mektubunu tek başına yazmak bana koskoca Türkiye Cumhuriyeti’nin 100 yılı altında ağır gelmişti, bu nedenle Sayı Editörlerini ve yayın kurulunu temsilen, kıymetli Doç.Dr. Burçin HENDEN ŞOLT ile kaleme aldık.
Dünya üzerinde hala birçok eksikliklerine rağmen, bir ülkenin şimdiye kadar kullanılagelen yönetim biçimlerinden en ideal olanı Cumhuriyet, Türkiye’mizde büyük bir mücadele ile, M. Kemal Atatürk tarafından yüz yıl önce bugün ilan edilmiştir.
Cumhuriyete nasıl gelindiği bilgilerimiz dahilindedir. Bu bilgilerin üzerinden Devamını Okuyun

Etiketler: