Ahmet Fidan Kişisel Resmi Web Sitesi
Bilgi paylaşıldıkça anlam kazanır

:: Siyaset/Politika

 

 

Resim: Kentsel Demografik Devinimin Yüzyıllık İzleri!

Editorial Letter:

Centuries-Old Traces of Urban and Demographic
Movement

Küresel ve/veya ulusal felaketler, savaşlar, iklim değişiklikleri mekânları ve onu kullanan canlı türlerinin davranışlarını da etkilemekte milyonlarca yıldır. İnsanlığın belleğini fark ettiği dönemlerden buyana uygarlığa bırakılan izdüşümler doğadaki izlerini yansıtırken yeni izler bırakmaktadır. Bu haliyle evrensel gerçek olan bu döngü ve dönüşüm, en üst akıllı enerjiye kadar uzanmaktadır.

Son çeyrek yüzyılda bu döngünün bilinirliği, etkisinin kapsamı ve hızı göreceli olarak Devamını Okuyun

Mayıs 27th, 2024 | in Ekonomi, Hukuk, Siyaset/Politika | Yorum Yapin

 

Resim: İyi Niyetli Etik Kapsamlı Sıralı Hak Arama Yolları

Seferberlik ve Savaş Hali Tüzüğü ile Seferberlik ve Savaş Hali Yönetmeliği Arasındaki Alegori

Yazı Alt Başlığı: Kamu Yönetiminde Tüzüklerin Yönetmelikleştirilmesi Süreci[1]

Seferberlik ve Savaş Hali Tüzüğü (SSHT) nün değişim gerekçeleri, alegorisi veya gizemması toplum katmanlarında konuşulmaya devam edilirken bazı gri alanların giderilmesi gereksinimi doğmuştur.

Türk silahlı kuvvetleri ve ASAL (Askeralma) teşkilatı 1839, 1879, 1928 yıllarında değişim geçirmiştir. 1983’te kabul edilen 2941 sayılı 24 maddelik Seferberlik ve Savaş Hali Kanunu[2] ile seferberlik sistemi değişime uğramıştır. 1990 yılında yayınlanan 110 maddelik Devamını Okuyun

Ekim 12th, 2023 | in Dünya, Siyaset/Politika, Toplum | Yorum Yapin

 

Resim: İsrail – Filistin Savaşı ve Tek Dünya Devleti

Savaşı her şekilde protesto ediyorum.
Ancak bu gün bir gerçek haline gelmiştir.
Suçlu kişi veya ülkeyi tanımlamak oldukça zordur.

Ancak asıl suç, tembellik, ilkellik, ahmaklıktır. Toprakları üç günlük dünya menfaati için, satmaktır.(*) Ki bu satılmış ve SARI ÖKÜZ el değiştirmiştir. Ne yazık ki, güzel Anadolumuzda özellikle stratejik noktalarda Araplar dahil yabancılara satılan topraklarla dün Filistin’in yapmış olduğu gafleti bu gün Türk insanı yapmakta. Sürecin nereye veya nerelere geleceğini düşünme zahmetine girmeyerek gaflet derecesinde, ahmakça SARI ÖKÜZÜ vermeye hazır şekilde. Keşke ülkemizin insanları slogan atacak yerde bunların bilincinde olabilse. Devamını Okuyun

Temmuz 19th, 2023 | in Felsefe, Hukuk, Siyaset/Politika, Toplum | Yorum Yapin

 

Resim: Kamu Yönetiminde İktidarın Tunç Kanunu

Yönetimin veya işletmenin beş temel (2 yardımcısı ile birlikte, 5+2 fonksiyonuna) Planlama, Örgütleme, Koordine / Organize Etme, Yönlendirme / yöneltme ve denetleme fonksiyonlarına güdüleme / motive etme ve eğitme / yetiştirme fonksiyonlarını da ilave ettiğimizde, bu mekanizmaların optimum düzeyde çalışabilmesi için, ideal tip yönetim / erdemli yönetim veya kaliteli yönetim ortamı gerekmektedir.

İşletme veya yönetimler özel sektör kapsamında ise, buna kaliteli ve ideal yönetim derken, kamu yönetimi kapsamında ise, buna erdemli yönetim diyebiliriz.

Kamu yönetiminde iktidarın erdemli bir yönetim sergilemesi için, tecimsel kaygılardan uzak olması gerekir. Aksi takdirde, Devamını Okuyun

Mayıs 29th, 2023 | in Siyaset/Politika, Yaşam | Yorum Yapin

 

Resim: 2023 Seçimleri Üzerine Nalına ve Mıhına Satırlar

Her zamankinden farklı olarak, çok klasik bir cümle ile değerlendirmelerime başlamak istiyorum.

“Bu seçimde iktidara ve muhalefete çok büyük dersler verilmiştir.” Evet bu dersleri, artıları ve eksileri yer yer objektif yer yer subjektif tespitlerimle ortaya koymak istiyorum.

SİYASAL İKTİDAR İÇİN:
1. İktidar TOPLAMDA %48’e rağmen bir iktidar görevi yapacaktır. Ötekileştirme yaklaşımlarına devam edilmesi, 10 ay sonraki müstakbel ilk YEREL seçimde iktidara uyarısını acı bir şekilde yapar, bu bilinmelidir.

2. Müstakbel ağır ekonomik durumun finansmanının yabancılara Devamını Okuyun

Mayıs 13th, 2023 | in Siyaset/Politika | Yorum Yapin

 

Resim: Cumhuriyet Tarihinin İkinci En Önemli Seçimi

Dünkü yazımızda, kararsız seçmen davranışlarını kategorik olarak ele almıştık. Bu yazımızın başında, yarınki seçimi, Cumhuriyet tarihinin ikinci en önemli seçimi olduğunu ifade etmiştik.

Yarınki seçim, Cumhuriyet tarihinin en önemli seçimlerinden dördüncüsü, bu dört seçimden de en önemli ikincisidir.

Birinci ilk çok partili hayat denemesi, 17 kasım 1924 yılında Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası‘nın kurulmasıyla başlamış, muhalif partinin rejim karşıtlarının toplanma zemini olmaya başlaması nedeniyle şartların henüz uygun olmaması nedeniyle Atatürk tarafından ertelenmiştir. Seçim yapılmadığı için, bu girişimi kategoriye dahil etmiyoruz.

İkinci çok partili yaşam denemesi, 1930 yılında yine Atatürk’ün bizzat emriyle gerçekleştirilmiştir. Bu öyle bir durumdu ki, Atatürk Cumhuriyet Halk Fırkasının kurucusu iken, ikinci parti olan Serbest Cumhuriyet Fırkası‘nın da fikir babasıydı. Ancak bu parti de bir önceki parti gibi şartların hala olgunlaşmaması nedeniyle kendi kendini feshetmiştir. Bu nedenle bu çok partili değişimi de SEÇİM YAPILMADIĞI için Devamını Okuyun