Ahmet Fidan Kişisel Resmi Web Sitesi
Bilgi paylaşıldıkça anlam kazanır

:: Bilim & Teknoloji

 

 

Resim: 8. CEO Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi Tamamlandı

8th CEO International Social Sciences Congress Completed

 

Uluslararası CEO Kongresi, akademisyenlerin, girişimcilerin, kamu-özel-STK yöneticilerinin, sanatçıların ve lisansüstü öğrencilerinin iletişim, ekonomi, girişimcilik, yönetim, organizasyon ve sosyal bilimler alanlarında bilgi paylaşımında bulunduğu, akademik, sosyal anlamda gelişmeyi amaçlayan bir platform. Her kesimin katılımına ve katkısına açık kültürel niteliktedir.
Nişantaşı Üniversitesi ve Uluslararası Makedonya Vizyon Üniversitelerinin öncülüğünde,

Temmuz 7th, 2023 | in Bilim & Teknoloji, Eğitim | Yorum Yapin

 

Resim: Üniversite Geneli Ortak Seçmeli Derslerin Faydaları ve Bazı Öneriler

Üniversite geneli ortak seçmeli ders uygulaması 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 14 ve 44. maddelerine dayanılarak ve her Rektörlüğün kendi yönetmelik ve/veya yönergeleri çerçevesinde uygulamaya konulmuştur. Bu eğitim yöntemi uygulaması, yüksek öğretim sistemimize yeni girmiş bir uygulamadır. Yükseköğretim sistemindeki bu uygulama, mikro Erasmus veya mikro Farabi uygulaması gibi psikolojik etkiye sahiptir.

A. ORTAK SEÇMELİ DERSLERİN FAYDALARI:

1. Bu yöntem, öğrencilerde genel düşünme, analiz yapma, kıyaslama ve/veya benchmarking yapma fırsatı sunmaktadır.

2. Eğitimciler, farklı akademik birimlerden gelen öğrencilerin sinerjisi ile kendisini daha fazla geliştirebilmektedir.

3. Öğrenciler üniversite geneli farklı akademik birimlerden katılan öğrencilerle sosyalleşip kaynaşabilmekte, öğrenciler arasındaki iş birliği artmaktadır.

4. Bu dersler, öğrencilerin dersleri içselleştirebilmelerine ve seçtikleri dersi daha çok Devamını Okuyun

Etiketler:

 

Resim: Cin Şişeden Çıkınca!

 

CİN ŞİŞEDEN ÇIKTI
Çıktı da ne oldu!
Kim ne derse desin, ChatGBT yapay zekayı, tüm insanlığın vücüduna enjekte etti çoktan.
ChatGPT 4 ile,
TÜM İNSANLIĞIN DİJİTAL RÖNESANSI gerçekleşmiş oldu.
Artık, devletlerin İNTERNETİ yönetemediği, kontrol edemediği döneme giriyoruz.
Yüz yıl önceki “devlet” olgusunun yerini bu gün “internet” ve/veya “yapay zeka” aldı bile.
Devlet ile İnternet tek benzerliği, son iki harfinin aynı olmasıdır. Neden böyle devlete laf sokuyoruz peki. Çünkü, internet çıktığında, çok uzun bir süre devletler, interneti tanımadı, sürekli olarak üzerine gidip yasaklar getirmeye çalıştı. Baktı ki olmayacak, sonunda, kapitalizmin sendikaları evcilleştirmesi gibi, devletler de interneti önce evcilleştirdi ardından o eve kendisi de girdi.
E tabi erken giren yol alır misali, devletler de bu mecrada geç kalmanın Devamını Okuyun

Nisan 5th, 2023 | in Bilim & Teknoloji | Yorum Yapin

 

Resim: Ağırlıklandırılmış Oylama Sistemi

 

Ön Gereklilikler ve Açıklamalarımız:
1. Sadece Türkiye değil bütün dünyada devletler, kontrol dışı doğumları yasaklamalı, kontrol dışı doğum yapanlara büyük cezalar getirilmelidir.
2. Çocuk doğurma (Sahibi olma) şartları ağırlaştırılmalı, belli gereklilik ve zorunluluklara tabi tutulmalıdır.
3. (Türkiye’de) Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü, Belediyeler ve Halk Eğitim Müdürlükleri koordinasyonları ile, EBEVEYNLİK SERTİFİKASI verilmeli ve bu sertifikaya sahip olanlar nüfus idarelerine yeni doğum kaydı yaptırabilmeli.
4. Bu eğitimlerin her biri en az 5’er saat olmalı ve eğitimlere katılım imza ile tutanaklara kayıt edilmeli, eğitim katılımları gün ışığında yönetim ilkelerince denetimli olmalıdır.
5. Eğitimler ilk etapta (İlk 10 yıllık zaman diliminde) 5 ders ile sınırlandırılabilir. İkinci 10 yıllık süreçte, bu eğitimlerin sayısı  en fazla 10’a çıkarılabilir. Daha da artırılması, mekanizmanın kötüye kullanılmasına veya bireylerin sistem dışına çıkmalarına yol Devamını Okuyun

 

Resim: Etik Kurullar ve Etik Kurulların Çalışmalarının ve Görev Alanlarının Etik Açıdan İrdelenmesi

Bir araştırmacıdan cevap verilmesi için, AKETDER (Akademide Etik Derneği) Danışma Kuruluna değerlendirmemiz için, aşağıdaki talep gelmiştir:

“Daha önce dört yıl, vakıf üniversitelerinde öğretim üyeliği yapmış, halen üniversite mensubu olmayan araştırmacıyım. Yarı yapılandırılmış mülakat tekniği kullanarak bir araştırma makalesi yazmayı planlıyorum.  Mülakat yöntemi olduğundan  çalışma için etik kurul onay belgesi alınması gerekmektedir. Üç üniversiteye başvurdum. Önceki çalıştığım üniversite, kurumdan ayrıldığım için başvurumu değerlendirmeye almadı ve yazılı olarak cevap yazdı. Bir devlet üniversitesi, kendi kurumlarında çalışan akademisyen ve lisansüstü öğrencilerinin etik kurul izin taleplerini değerlendirmeye aldıklarını belirtti ve telefonla bilgi verdi. Diğer devlet üniversitesi ise başvuruya cevap vermedi. Yönergelerinde de kendi kurumlarında çalışan akademisyen ve lisansüstü öğrencilerinin başvuru yapabileceği belirtilmiştir.

Bu durumda üniversitede olmayan araştırma yapamaz denmiş olmuyor mu? Bu durum etik açıdan uygun  mudur? Başvuruların değerlendirmeye alınmaması iş yükündeki artış mıdır?”

Başvuru sahibi adına üzüntülerimi bildirmek isterim.

Ancak bu üzüntü vesilesi ile, bir çok sorunların çözümünü Devamını Okuyun

Ocak 29th, 2023 | in Bilim & Teknoloji | Yorum Yapin

 

Resim: Cüzzam / leprosy: Sizden Farkındalık Bekliyor!

Sık sık duyarsınız.

Yüzünüzü öte döndürürsünüz cüzzamlı görünce ve yavaşça geriye doğru çekilir ve uzaklaşırsınız.

“Mycobacterium leprae” isimli basil formunda bakteridir kendileri. Sinsi bir varlıktır, kuluçka süresi ise uzundur.

Bilim insanları halen kısa dönemde tedavi için çözüm üretemediler ne yazık ki. 2050 yılı sonrası insanların vücutlarındaki bazı organları yenileyebilme, formunu değiştirebilme, rengini ve dayanıklılığını artırabilme imkanına büyük ölçüde sahip olabilecek. En azından biliyoruz ki, bu günkü tıbbi teknolojilere göre o gün en az on kat daha fazla gelişmiş olacak.

Yakın temas ile ve hastanın ağzından veya burnundan saçmış olduğu damlacıklardan bulaşır.

Cüzzam günü ve Dünya Cüzzam Haftası her yıl etkinliklerle Devamını Okuyun