Yakın dönem siyasal hayatımızın önemli kilometre taşlarından birisi olan 12 Haziran seçimlerini geride bıraktık. Bu seçimde bazı ilkler ve önemli hususlar yaşanmış oldu.

İlk olarak Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bir iktidar partisi üst üste iktidarda kalırken oylarını artırmayı başardı. İkinci olarak, şimdiye kadar hep Türkiye’de sol oylar yüzde otuzun altına düşmez denilirken, ilk kez, bu seçimle sol oylar yüzde otuzun altına düşmüştür.

Üçüncü olarak, bütün muhalefet partileri iktidar partisi ile mücadele etmekte bir cephe oluşturarak farklı alanlarda gizli ittifaklar yapmışlardır. Bu da çok doğal olarak muhalefet partileri aleyhine yansımıştır.

Seçim Sonucu Anayasa Gündemi:

Bu yıl yarından itibaren Anayasa tartışmaları sürecine girilmelidir. Fakat anayasaher ne olursa olsun 2012 yılında kabul edilmelidir. Zira bundan önceki Anayasa, 1982 anayasası idi, bu nedenle son Anayasa üzerinden tam olarak 30 yıl geçmiş ve akılda tutulması ve kronolojik anlamda manidar olması için yeni anayasa 2012 yılında yapılmalıdır. Bu konuda hükumet üyelerinin özellikle Başbakan’ın ve Anayasa Komisyon Başkanı olan sevgili Prof.Dr. Burhan KUZU’nun bakış açısında bir değişme olup olmadığını bilmiyoruz.

Ayrıca zaten yangından mal kaçırır gibi Anayasa yapmak ta zaten doğru olmayacaktır. Zaten bu seçimde bilindiği gibi, halk iktidara yeni anayasayı yapın ama uzlaşın mesajı vermiştir. Bu uzlaşının da zaten 2012 yılından önce sağlanması mümkün olmayacaktır.

Hükumet tarafından sivil Katılımcı ve Özgürlükçü olması gerektiği vurgulanan 2012 anayasası için seçimlerin akabinde en erken 6 aylık bir zaman sürecini gerektirmektedir.

Yeni Anayasanın İçeriği:

Yeni 2012 anayasası müteaddit defalar dile getirdiğimiz gibi madde sayısı oldukça azaltılmış bir şekilde gündeme gelmelidir. Ayrıntılar mutlak surette diğer hukuksal düzenlemeler bırakılmalıdır.

Bu seçim aynı zamanda bir anayasa seçimiydi. Zira hükumet seçimi kazandığında yeni anayasayı yapacağını dile getirmiş ve muhalefet te bu konuyu iyi işleyerek buna fırsat vermemek için anlaşmışlardı. Ne yazık ki sonuç muhalefet adına hüsran olmuştur.

Sıradaki Acil Yapılacaklar:

  1. Türkiye’deki petrol fiyatları dünya ortalamasına çekilmesi,
  2. Dağ gibi yükselen işsizliğin azaltılması,
  3. Yüksek GSMH artışına rağmen gelir bölüşümündeki inanılmaz adaletsizlik.
  4. İletişim teknolojisi ücretlerinin dünyaya ortalaması seviyelerine çekilmesi, (Hala ülkemizde çok yüksek iletişim – haberleşme ücreti ödenmektedir.)
  5. Kürt kökenli vatandaşlara karşı pozitif ayrımcılık politikasının terk edilmesi ve bu gibileri…

Ülkemiz için bu seçimlerin hayırlar getirmesi temennisiyle esen kalınız.

Not:

Bu yazıwww.bilgiagi.netwww.bilgievreni.comwww.gazetecanik.com,

www.kamudanhaber.comwww.siyasalforum.netwww.ahmetfidan.com ile, Halkın Sesi, Gazete Canik vb. kağıt bası gazetelerde yayınlanmaktadır. Yazarın izni olmaksızın başka hiçbir yayın organında kaynak veya dipnot göstermeksizin kısmen veya tamamen alınamaz, çoğaltılamaz.

Paylaş

Etiketler: , , , , , , , ,